Jedan od zaključaka je pokretanje postupka zaštite školskog arboretuma radi sprječavanja prenamjene zemljišta u građevinske ili neke druge svrhe

Održan okrugli stol „Školski arboretum (Očuvanje i razvoj ili?)“

VIŠE IZ RUBRIKE

  Šumarska i drvodjeljska škola u suradnji s Udrugom za zaštitu i razvoj kulturne i prirodne baštine Karlovac i Hrvatskim šumarskim društvom sinoć je organizirala dobro posjećeni okrugli stol tema kojeg je bila „Školski arboretum (Očuvanje i razvoj ili?)“.  Temeljna vrijednost grada leži u činjenici da je Karlovac prvi renesansni utvrđeni grad izgrađen na načelima idealnih gradova. Posebnu vrijednost čine Zvijezda, obod oko nje, šančevi, bedemi, bastioni, kulturni krajolik ili zelena zona, a u što se uklapa školski arboretum. Zbog čega školski arboretum? Prvenstvo zbog svoje dendrološke, ekološke i hortikulturne vrijednosti. Stoga je i cilj okruglog stola bio upozoriti na njegov  veliki potencijal i vrijednost, njegovu prošlost, sadašnjost i budućnost kao i aktivnosti koje treba poduzeti da se te vrijednosti potenciraju i iskoriste. O zaključcima okruglog stola ravnateljica Škole Đurđica Janjanin je rekla.

  - Prije svega to je pokretanje postupka zaštite školskog arboretuma radi sprječavanja prenamjene zemljišta u građevinske ili neke druge svrhe; naglašavanje kulturnog krajolika Zvijezde; očuvanje vrijedne zbirke drveća i grmlja; očuvanje staništa većem broju ptica i drugih životinjskih organizama; definiranje vanjskih granica arboretuma; njegovo obogaćivanje novim vrstama drveća i grmlja s naglaskom na autohtonu dendrofloru; unošenje novih vrsta u farmaceutski vrt; njegovanje i održavanje vrta; jačanje edukacijske uloge arboretuma kroz obilježbu biljnih vrsta i postavljanje informacijskih ploča uz zanimljivije vrste radi povećanja prirodoslovne pismenosti zainteresirane javnosti te turistička uloga kao veza između dviju povijesnih cjelina Zvijezde i Vrbanićevog perivoja.

  Navela ih je još nekoliko.

  -Uklapanje u sliku zdravog zelenog grada – grada parkova i rijeka koji će u budućnosti upravo zbog tih komparativnih prednosti biti grad poželjan za život mladih obitelji; korištenje arboretuma za kulturna događanja – intimniji koncerti, predstave i izložbe kao što je bilo zamišljeno prilikom oblikovanja Europskog parka.

  Zaključno je ravnateljica Šumarske i drvodjeljske škole Đurđica Janjanin istaknula.

  -Navedene zaključke ćemo uobličiti u smislu neke vrste zahtjeva prema Gradu Karlovcu i Karlovačkoj županiji kako bi se prvenstveno trebalo razmisliti o donošenju Urbanističkog plana i uopće o važnosti arboretuma.  (m.m.)