Održan 3. Zeleni festival – Karlovačka zelena priča

VIŠE IZ RUBRIKE

  U okviru gradske manifestacije Zvjezdano ljeto 2022.  Zeleni festival – Karlovačka zelena priča s temom „Živimo zeleno – hranimo se zeleno“. Cilj festivala bio je poticanje multidisciplinarne suradnje u provedbi programa koji motiviraju i potiču razvoj programa u „Zelenim knjižnicama“ te podizanje svijesti o ekologiji.

  U okviru 3. Zelenog festivala održan je stručni skup pod nazivom "Živimo zeleno - hranimo se zeleno", a u drugom dijelu stručnog skupa 11 izlagača predstavilo je svoje primjere dobre prakse kroz posterska izlaganja na temu "Knjižnica i zaštita okoliša". Prema prosudbenoj komisiji u sastavu Margarita Maruškić Kulaš (ravnateljica Aquatike - Slatkovodnog akvarija Karlovac), Marina Burić (ravnateljica Turističke zajednice grada Karlovca) i Jasmina Milovčić (ravnateljica Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac najbolji posteri bili su:

  1. mjesto: Andrašec Helena i Sandra Mikac-Ciglar iz Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec za poster „Pčele i kukci u gradu“

  2. mjesto: Irena Gregov i Blaženka Majdandžić iz Knjižnica grada Zagreba - Knjižnice Medveščak za poster „Nisi za bacit'!“

  3. mjesto: Maja Le singer iz Knjižnice i čitaonice Grada Preloga za poster „Recikliraj, prenamijeni, ponovno čitaj“

  1.mjesto Andrašec Helena i Sandra Mikac-Ciglar iz Knjižnice „Nikola Zrinski“ Čakovec za poster „Pčele i kukci u gradu“

  U sklopu 3. Zelenog festivala – Karlovačka zelena priča biralo se između 17 prijavljenih urbanih vrtova – okućnica, vrtova, balkona, terasa i površina ispred zgrade.  Za galerije fotografija urbanih vrtova moglo se glasati putem Facebook stranice i Instagram profila Gradske knjižnice "Ivan Goran Kovačić" Karlovac, posjetitelji 3. Zelenog festivala svoj su glas mogli odložiti u za to predviđenu kutiju.

  Prema ukupnom broju glasova najljepši karlovački urbani vrtovi su: 

  1. mjesto: Urbani vrt 17, klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana Karlovac (ukupno 802 glasa)

  2. mjesto: Urbani vrt 10, okućnica Biserke i Saše Ćurčija (ukupno 577 glasova)

  3. mjesto: Urbani vrt 16, terasa Ugostiteljskog obrta “Slatki centar”, vlasnici Maja i Marinko Severinski, (ukupno 235 glasova)

  1.mjesto za najbolji Urbani vrt klaustar i povrtnjak Franjevačkog samostana Karlovac: foto Denis Stošić

  Sajam poljoprivrednih proizvoda OPG-ova Karlovačke županije

  U okviru 3. Zelenog festivala na štandovima ispred knjižnice svoj rad predstavile su institucije i udruge koje se bave ekologijom te promiču zaštitu i očuvanje okoliša (Veleučilište u Karlovcu; Pan, udruga za zaštitu okoliša i prirode (Eko Pan); Naklada Šumek – obrt za pisanje, ilustriranje, kreativnu edukaciju i izdavaštvo; Valabu – obrt za proizvodnju ukrasnih predmeta i suvenira; udruga „Jak kao Jakov“) te se održao Sajam poljoprivrednih proizvoda OPG-ova Karlovačke županije na kojima su se predstavili izlagači – OPG Dubravko Arki, OPG Bosiljevac, OPG Capan, FRUTTOMARE (obrt za preradu i konzerviranje svih vrsta voća i povrća), OPG Hajsan, OPG Kovač, OPG Volner i Pivovara Podrum d.o.o.

  Bilo je tu proizvoda od meda, aronije, lavande, malina, borovnica, slatkih namaza, bučinog ulja i ulja od oraha, zatim lješnjaka, oraha, koštica od bundeva, bučinog brašna, prirodne kozmetike, sapuna, craft pive… Također se moglo saznati u kakvoj su vezi pivo i knjiga „Frangere pane: priče o Frankopanima“ autora Tomislava Beronića.