Prvi Karlovački

Održan “1. susret obitelji u Krašiću”

Autor: Branko Obradović

18.10.2021

Mozaik

Susret je organizirala Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti "Blaženi Alojzije Stepinac" organizirala je u sklopu projekta "Upoznaj Stepinca"

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti “Blaženi Alojzije Stepinac” organizirala je u sklopu projekta “Upoznaj Stepinca” u subotu 16. listopada ”1. Susret obitelji u Krašiću” s bogatim duhovnim programom. Na susretu je sudjelovalo stotinjak sudionika. Susret je započeo u dvorištu ispred spomen kuće u kojoj je blaženi Alojzije Stepinac boravio i umro tijekom uzništva u Krašiću. Predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti “Blaženi Alojzije Stepinac” Krešimir Miletić pozdravio je nazočne i predstavio projekt “Upoznaj Stepinca” kojem je glavni cilj približiti duhovnu ostavštinu blaženog Alojzija Stepinca široj javnosti i u okviru kojeg je pokrenuta mobilna aplikacija “Lojzek”. Naglasio je kako je cijeli život blaženika, od djetinjstva do njegove smrti, predivno svjedočanstvo vjere i kršćanske zrelosti, ljubavi i služenja.

-Na 60. godišnjicu blaženikove smrti osjetili smo poticaj da i mi damo svoj doprinos u pokušaju da ovo neiscrpno bogatstvo njegove duhovne baštine približimo vjernicima i široj javnosti. Stepinac nam kroz svoje svjedočanstvo života, u svim njegovim fazama od djetinjstva pa sve do smrti, pokazuje kako živjeti evanđelje bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Imamo dojam kako još uvijek ima jako puno prostora da otkrijemo svu dubinu i značaj poruke koju nam je po blaženiku uputio Gospodin i kako njegove riječi imaju osobiti značaj i u današnjem vremenu u kojem živimo. Zato smo danas ovdje da zajedno pokušamo razmatrati njegove riječi i osluškivati na što nas Stepinac poziva danas kako bi u našim obiteljima živjeli evanđelje te zrelo i konkretno kršćanstvo, kazao je Miletić.

Nakon uvodnog pozdrava velečasni Ivan Vučak, župnik Župe Presvetog Trojstva u Krašiću predstavio je osnovne podatke o blaženikovom životu i djelovanju u okolnostima komunističkog progona. Upoznao je sudionike sa procesom obnove spomen kuće te ispričao nekoliko zgoda iz blaženikovog života. Zatim su sudionici molili Križni put, tijekom kojeg su se obitelji izmjenjivale u nošenju križa i čitanju tekstova na postajama. Po završetku križnog puta sudionici su posjetili obnovljenu i uređenu spomen kuću. Nakon toga slavljena je sveta misa u župnoj crkvi koju je predvodio župnik velečasni Ivan Vučak.

-Što ja danas trebam napraviti kako bih živio i postigao svetost? Ne treba blaženiku naša zabrinutost što će biti s njegovim proglašenjem svetim. To će se dogoditi. Njemu mi više ništa ne možemo niti nadodati, niti oduzeti. On je svoj život i svoje svjedočanstvo vjere dao. Radije brinimo oko našeg spasenja, našeg obraćenja, naše svetosti. Zato sebi postavimo to pitanje. Što ja trebam činiti ili mijenjati u svome životu kako bih postigao svetost. A blaženik nam daje svjetlo i primjer kako je to moguće ostvariti, unatoč protivštinama, progonu i mučenjima. Za zreo i konkretan kršćanski život potrebna je naobrazba i odgoj. A to počinje u obitelji. I obitelj je najvažnije mjesto gdje se to događa. I vi kao roditelji imate na tom području nezamjenjivu ulogu i odgovornost koju vam nitko ne smije oduzeti, naglasio je Vučak u propovjedi.

Nakon svete mise sudionici su imali zajednički ručak i druženje. Zatim je održan rad u skupinama u kojima su sudionici razmatrali ulomke iz blaženikovih propovjedi na pet tema: Budite uvijek i na svakom mjestu pravi sinovi Crkve, Euharistija – temelj kršćanskog života svake obitelji, Molitva Gospine krunice u obitelji, Temeljita vjerska izobrazba našega puka, Budimo vjerni svetome Petru i njegovim nasljednicima. Po završetku radionica, predstavnici svake skupine su predstavili zaključke i najvažnije naglaske rada u svojim skupinama. Naglašena je potreba održavanja ovakvih susreta na kojima se može kroz rad u skupinama razmjenjivati i slušati iskustva drugih. Na području vjerničke izobrazbe prepoznata je potreba svakodnevnog čitanja svetog pisma, proučavanja Katekizma Katoličke crkve, čitanja vjerničke štampe kao i uključivanja u različite grupe u kojima se proučava Sveto pismo ili održavaju kateheze (Biblijske grupe i sl.). Prepoznata je potreba uključivanja u male zajednice u kojima bi obitelji mogle rasti u znanju i iskustvu življenja kršćanske vjere.

Obitelji su iznijele svoja iskustva zajedničke molitve krunice u obitelji, kao i različitih protivština s kojima se susreću. Na poseban način sudionici su osjetili Stepinčeve riječi o važnosti i neprocjenjivoj vrijednosti euharistije, što je mnoge potaknulo da koliko je god moguće dnevno sudjeluju na euharistiji. Na poseban način sudionike je oduševila ljubav blaženika prema svetome Petru i njegovim nasljednicima,  njegove riječi kako je sve na ovome svijetu prolazno, ali je jedino što neće proći do konca svijeta – papinstvo – jer je to obećao sam Isus Krist. Na poseban način je prepoznata važnost svjedočenja kršćanstva u današnjem svijetu, a sudionici su prepoznali mnoštvo mogućnosti za svjedočenje u svakodnevnom životu, kao i potrebu za osobni duhovni rast. Susret je završio zajedničkom fotografijom svih sudionika ispred kipa blaženog Alojzija Stepinca.