Razgovor: Dražen Karačić, dekan Karlovačkog dekanata

"Odraz virusa razotkrio je mnoge druge "viruse" kojima je čovječanstvo zaraženo"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Vrijeme je došašća, iščekuje se Božić. Ove godine zbog pandemije koronavirusa uvjeti su u potpunosti drugačiji, nego proteklih godina. U karlovačkom dekanatu sve aktivnosti, koje se odvijaju u adventsko vrijeme, prilagođene su uvjetima i epidemiološkim mjerama, koje su na snazi. U svim župama svećenici su prilagodili aktivnosti trenutnoj situaciji, no koliko god je moguće vodi se briga o duhovnoj obnovi vjernika. U crkvama karlovačkog dekanata održavaju se zornice, ali po važećim mjerama. Na čelu Karlovačkog dekanata od 2015. godine je prečasni Dražen Karačić. Karačić je došao u Karlovac 2013. godine, kada je preuzeo župu Presvetog Srca Isusova u Novom centru. Kao župnik vrlo je aktivan u svojoj župi, a kao karlovački dekan nastoji povezati sve župe karlovačkog dekanata i organizirati što više zajedničkih aktivnosti. U ovim specifičnim, do sada nepoznatim uvjetima, kada traje pandemija koronavirusa razgovarali smo s karlovačkim dekanom o pripremi za Božić, o značenju tog najradosnijeg kršćanskog blagdana za vjernike, o pomoći potrebitima i drugim aktivnostima mogućim u ovoj situaciji.

  Što znači Božić?

  -Vrijeme došašća odgovara na pitanje za što se mi to pripremamo i slavimo na Božić. Potrebno je uložiti puno truda, žrtve i odricanja kako bi se na putu prema Betlehemu razumjela i shvatila poruka Božića. Božić se dogodio i događa se u tišini, poniznosti i nenametljivosti, tako nečujno i neprimjetno da ga samo oni koji se dobro pripreme kroz vrijeme došašća mogu i doživjeti i nastaviti živjeti svaki dan. Biti budan, ustrajan u molitvi i osluškivanju te nastojanju nanovo se roditi u srcu i promijeniti sebe jest najbolji put kako hodočastiti iz svoje vlastitosti i osobnosti prema Spasitelju koji nam dolazi.

  Božić u vrijeme pandemije, da li je to novo iskušenje za vjernike?

  -Vrijeme kroz koje prolazimo je vrlo teško. Zabrinutost i neizvjesnost uvukli su se u srce svakog pojedinca, obitelji i društva. Gotovo cijeli svijet je na koljenima, bez odgovora na mnoga pitanja koja su isplivala iz uobičajenosti, gdje je voda svakodnevnice užurbano žuborila, a najednom je sve stalo i površina je postala glatka i prozirna naprosto nepomična. Zar je moguće da je sve stalo, neki su se pitali… Nebo je postalo čisto, prozirno, bez tragova mnogih letećih prometala. Nevidljivi "virus" postao je vidljiva opasnost, za koju nema zaprjeke, granice, razlika između bogatih i siromašnih, bijeli i crni… Odjednom svijet se našao pred pitanjem za koje nema odgovora. Vrijeme u kojem živimo mijenja naš pogled i naše međuljudske odnose, neke na bolje a nažalost neke na gore. Svaki izazov ima svoju medalju s dvije strane, jedna pozitivna a druga negativna. Reče jednom zgodom biskup Ivan: Negativno je postalo pozitivno a pozitivno negativno. Odraz virusa razotkrio je mnoge druge "viruse" kojima je čovječanstvo zaraženo i zbog čega jeca i pati, trpi i nosi posljedice ranjenosti.

  Što znači vrijeme došašća za vjernike?

  -Vrijeme došašća je konkretna priprema za dolazak Božića, za Isusovo rođenje. Kao što postoji priprema u korizmi pred Uskrs, tako je došašće ili advent jedna priprava i nastojimo na različite načine pripraviti svoju nutrinu za dolazak spasitelja.

  Kako se vjernik priprema za Božić, posebno u ovim uvjetima?

  -Svijet je bio na koljenima i u vrijeme Betlehema, kada je Mesija dolazio i postao čovjekom. I tada je ljudima bilo svega dosta. Vapili su za Mesijom. I došao je Isus. Bilo je to vrijeme betlehemskog Djeteta. I mi se nalazimo u tom vremenu. Ponovno učimo živjeti skromno i siromašno, nevino, ponizno i predano. Na koljenima i sklopljenih ruku. Kada svijet i čovječanstvo postanu poput djeteta, pronaći će rješenje za svoje komplicirane situacije.

  Kao župnik posebno brinete o mladima. Kakvo je vaše mišljenje o mladima?

  -Mladi su posebni, nalaze se na križanju svog života, imaju puno planova. Mladi su iskreni i mi nešto stariji možemo naučiti nešto od njih. Mladi su dobri, željni su da im se da povjerenje i oni su doista pred brojnim odlukama. Bilo da su pred odabirom bračnog druga, bilo da su u pronalaženju posla, bilo da su u završetku jedne etape svog života. Mladi su otvoreni za Boga, za njegovu riječ, za njegovo svjetlo. U svim tim ovozemaljskim ponudama, oni pronalaze da je ovo vrijeme ustajanja i slušanja Božje riječi njima jedan novi putokaz da mogu krenuti kroz život i pronaći jednu nadu za budućnost.  

  Koje će biti aktivnosti u vašoj župi do Božića?

  -U trenutnoj situaciji u ovo predbožićno vrijeme u naše zajedničke molitve na putu prema Betlehemu želim uključiti sve ljude, neka Dijete koje dolazi donese iskonski MIR, RADOST i BLAGOSLOV. Potrebno je toliko ljubavi i blizine prema bližnjemu. Mnogi će i ovih blagdanskih dana biti odvojeni jedni od drugih, gladni i žedni blizine svojih najbližih.

  Hoćete li i ovog Božića pomoći potrebitima?

  -Mi duhovni pastiri u ovo vrijeme u okvirima mogućega činimo sve koliko možemo da povjerenim dušama donesemo Boga, čuvajući i pazeći na život i zdravlje onih najugroženijih. Pomažemo i duhovno i materijalno u svim oblicima gdje se i koliko se može.

  Koja je vaša poruka vjernicima za Božić?

  -Budimo povezani u molitvi jedni za druge i dopustimo da mali Božić postane stvaran u našim srcima i životima. Posebnu pažnju i svjetlo molimo za bolesne, preminule i ožalošćene. Neka Isus Krist svima bude SVJETLO, NADA i NUTARNJA RADOST.  I ne zaboravi da Bog ima zadnju riječ u ovome svijetu. Od srca čestit Božić i blagoslovljena Nova Godina  žele vam svećenici karlovačkog dekanata.