Županica u Dječjem tjednu posjetila PŠ Jasenak

"Odrasli, slušajte nas!"

VIŠE IZ RUBRIKE

„Dječje pravo je ljubav“

Lara, Nika, Dušan i Mihajlo jedini su učenici te područne škole.

Županica Karlovačke županije Martina Furdek Hajdin, u povodu Dječjeg tjedna i Svjetskog dana učitelja, posjetila je Područnu školu Jasenak.

Lara, Nika, Dušan i Mihajlo jedini su učenici te područne škole.

Županici su o dječjim pravima sve objasnili:

„Dječje pravo je ljubav“, zna učenica 2. razreda Lara.

„Naše pravo je da dobijemo lijek kad nas nešto boli. Ja dva dana nisam išao u školu, jeo sam med i stavljao kapi u nos. I zub me bolio“, prisjeća se Dušan, učenik 3. razreda.

„Mislim da svako dijete ima pravo izreći svoje mišljenje i odrasli bi ga morali poslušati. Najvažnije dječje pravo je pravo na obrazovanje“, rekla je učenica 4. razreda Nika.

Ova se djeca obrazuju u maloj seoskoj školi. Sada ih je u kombiniranom razredu 4-ero, iduće godine bit će ih 6-ero. Na pitanje bi li radije išli u neku veću školu s više djece, svi redom odgovaraju – ne, vole baš ovu svoju staru školu.

A na pitanje županice, treba li im što, imaju itekako spremne odgovore.

„Mi imamo igralište, ali bi ga trebalo nadogradit. Fali nam ono za vrtenje“, naručio je Dušan.

„Ja bih htjela da nam u školi napravite kuhinju. Zato da možemo suđe oprat nakon jela“, ispričala je Lara.

Županica je djeci poručila da i dalje hrabro iznose svoja mišljenja, jer odrasli su tu da ih čuju.

„Mi u županiji imamo 15 ovako malih škola s kombiniranim razredima, koje pohađa ukupno oko 90-ero djece. Mislim da je važno da ih, barem u Dječjem tjednu obiđemo i čujemo. Svi oni imaju jednaka prava i mi se u županiji zaista trudimo da svi imaju jednake uvjete za sretno i bezbrižno djetinjstvo i da sve naše škole, pa i ove s jednim razredom, budu primjereno opremljene“, rekla je županica Martina Furdek Hajdin.

A planova ima puno. Škola u Jasenku je, naime, spomenik kulture iz 1873. godine. Matična škola, Osnovna škola Ivane Brlić Mažuranić Ogulin, ovu područnu školu upravo prijavljuje na Javni poziv Ministarstva kulture i medija za predlaganje javnih potreba u kulturi Republike Hrvatske za 2024. godinu. U planu je popravak krovišta, izmjena dijela stolarije i sanacija vanjskih stepenica, pojasnila je ravnateljica OŠ Ivane Brlić Mažuranić Anđelka Salopek.

Županica je učiteljici kombiniranog razreda u Jasenku Valeriji Zima Zatezalo čestitala i Dan učitelja, a za kraj je saznala puno velikih planova djece iz ove male škole. Bit će tu jedna frizerka, policajka i učitelj. I svi će raditi u Jasenku, eventualno u Ogulinu.