Mandić: Uvjeren sam da ćemo već u 2020. godini, a u 2021. sigurno imati i konkretne projekte koji će se ovdje realizirati

Odluka o uvjetima prodaje zemljišta u Zoni pred gradskim vijećnicima polovicom veljače

VIŠE IZ RUBRIKE

    Karlovac je objavio javno savjetovanje o Odluci o uvjetima prodaje zemljišta u Poslovnoj zoni Gornje Mekušje koje traje od 8. siječnja do 5. veljače. Očekuje se da bi ova Odluka trebala biti na dnevnom redu sjednice karlovačkog Gradskog vijeća polovicom  veljače. Za vrijeme trajanja javnog savjetovanja očekuju se prijedlozi i sugestije svih zainteresiranih kako bi Odluka bila što kvalitetnija. Samom Odlukom utvrđuju se kriteriji za prodaju te povlaštena cijena prodaje zemljišta u Poduzetničkoj zoni, naravno sve sa svrhom stavljanja u funkciju Zone, otvaranja novih radnih mjesta te poticanja razvoja poduzetničke aktivnosti. Po riječima gradske pročelnice  Daniele Peris nekoliko je kriterija za ostvarivanje poticaja, odnosno smanjenja kupoprodajne cijene. Za 30 posto će biti smanjena onim kupcima koji u roku od dvije godine budu otvorili 10 radnih mjesta s tim da 60 posto novozaposlenih bude s područja grada Karlovca. 50 postotno umanjenje cijene zemljišta bit će za one kupce koji otvore najmanje 30 radnih mjesta, od kojih 60 posto mora biti s područja grada Karlovca, dok će 70 postotno smanjenje kupoprodajne cijene ostvariti oni koji će otvoriti najmanje 50 radnih mjesta, od čega 60 posto novozaposlenih mora biti s područja grada Karlovca.

    -Ovo je veliki korak za razvoj gospodarstva i poduzetništva u gradu Karlovcu. Naime, Grad Karlovac je i zadnju parcelu, odnosno zadnju nekretninu koju je mogao ponuditi gospodarstvenicima, uređenjem ove zone i stavio na raspolaganje. Imajući u vidu da ulaganja u razvoj proizvodnje, odnosno gospodarstva, mi smo još prije donijeli odluku na razini Grada da je komunalni doprinos koji se plaća prilikom gradnje u slučaju da se radi o proizvodnji – nula kuna. Dakle, već smo u startu oslobodili sve one investitore tih troškova jer nam je cilj da se u Poduzetničkoj zoni ustvari najviše naprave projekti koji su u proizvodnji i koji stvaraju dodanu vrijednost. Vrijednost ovog uređenja je u tome  što je vezana uz europski novac, ukupno skoro 12 milijuna kuna; od čega je bilo 8,5 milijuna EU novca, a ostalo je osigurao Grad. I tu smo  na neki način odradili odličan posao, izjavio je gradonačelnik Damir Mandić na konferenciji za medije i nastavio.

    -Osim uređenja Poduzetničke zone u 2020. godini ići ćemo i na izmjene GUP-a. Već smo s razine Gradske uprave obavili razgovore s velikim gospodarskim sustavima u gradu Karlovcu te smo ih informirali, ali i pokušali doznati jesu li zainteresirani  za neke izmjene kako bi razvijali vlastite poslove. Zaključno mislim da je ovo jedan od onih momenata u gradu Karlovcu kad zaista i materijalno hvatamo zamašnjak za razvoj gospodarstva. Trenutno imamo već četiri formalna pisma namjere za Poduzetničku zonu Gornje Mekušje, dok neformalnih razgovora ima puno više. Uvjeren sam da ćemo već u 2020. godini, a u 2021. sigurno imati i konkretne projekte koji će se ovdje realizirati, istaknuo je gradonačelnik Mandić.

    Prema elaboratu kojeg je Grad dobio od neovisnog stručnog procjenitelja tržišne vrijednosti jedinična cijena čestica u Poslovnoj zoni je 126,80 kuna. Što se tiče samih veličina čestica, minimalne parcele su od 2.800 kvadrata, dok je najveća 23.300 kvadrata s mogućnošću spajanja određenih parcela. Kupac koji dođe u posjed tog zemljišta mora u roku od dvije godine ostvariti svoju poduzetničku aktivnost, izgraditi objekt i otvoriti nova radna mjesta. (m.m.)

    Foto: i.č.