Prvi Karlovački

Odlikovani umirovljeni generali, Gotovina poručio: “Nevina žrtva nema narodnost, vjeroispovijest ili boju kože”

Autor: Renata Benković

05.08.2020

Karlovac

Nikad nije kasno učiniti dobro i pravedno, poručio general Ante Gotovina

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sinoć je povodom Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 25. obljetnice VRO Oluja na kninskoj tvrđavi priredio prijem za ratne zapovjednike i odlikovao umirovljene generale HV-a te četiri gardijske brigade HVO-a.

Milanović je uručio odluke o odlikovanju Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom umirovljenim generalima HV-a za izniman doprinos u stvaranju ratne strategije i vojne doktrine, zasluge u izgradnji Oružanih snaga te za osobite uspjehe u vođenju i zapovijedanju postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te odluke o odlikovanju Redom Nikole Šubića Zrinskog gardijskim brigadama HVO-a i Specijalnoj policiji MUP-a za iskazano junaštvo njihovih pripadnika u Domovinskom ratu.

Veleredom kralja Petra Krešimira IV s lentom i Danicom odlikovani su umirovljeni general-pukovnik Miljenko Crnjac, umirovljeni general-pukovnik Đuro Dečak, umirovljeni general-pukovnik Marijan Mareković, umirovljeni general-bojnik Rahim Ademi, umirovljeni general-bojnik Luka Džanko, umirovljeni general-bojnik Nojko Marinović, umirovljeni general-bojnik Damir Krstičević, umirovljeni general-bojnik Vinko Vrbanac i umirovljeni brigadni general Ante Kotromanović.

Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovane su 1. gardijska brigada HVO-a Ante Bruno Bušić Livno, 2. gardijska brigada HVO-a Mostar, 3. gardijska brigada HVO-a Jastrebovi Vitez, 4. gardijska brigada HVO-a Sinovi Posavine i Specijalna policija MUP-a HR HB.

Nikad nije kasno učiniti dobro i pravedno, poručio je tom prilikom general Ante Gotovina. Gotovina je dodao da povijest mora biti na svome mjestu i naglasio kako su HVO uvijek doživljavali jednakima sebi što se pokazalo u ratu kada su i bili zajedno.

Naglasio je da je rat završio davno te da mi živimo u miru, izrazio je uvjerenje da će svečanost u povodu 25. obljetnice oslobodilačke operacije Oluja proteći dostojanstveno.

Istaknuo je da predsjednik Milanović obavlja svoje funkcije i zadaće kako definira Ustav. Gotovina je ocijenio dolazak potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića u Knin te odlazak ministra Tome Medveda u Grubore, optimizmom i dobrim koracima koji nas vode ka cilju i zajedništvu.

Nevina žrtva nema narodnost, vjeroispovijest ili boju kože, istaknuo je hrvatski general Ante Gotovina, prenosi HTV.