Prvi Karlovački

Odgovor Marinka Maradina dugoreškom gradonačelniku Tomislavu Boljaru

Autor: Branko Obradović

23.04.2021

Politika

Marinko Maradin odgovorio je na reagiranje Tomislava Boljara na konferenciju za novinare

Odgovor Marinka Maradina donosimo u cjelosti.

 

Poštovani gospodine gradonačelniče,

Umjesto napada na mene osobno, mogli ste pojasniti zašto npr. mještani Lišnice i Kozalj Vrha imaju dvostruko veću cijenu odvoza od susjednih naselja u općini Netretić. Ili zašto je odvoz otpada duplo skuplji za mještane Zvečaja u odnosu na susjedna mjesta u općini Generalski Stol.  A otpad im odvozi – Čistoća Duga Resa.

Kratko i jasno – nema u „prisilnom nacionalnom zakonodavstvu“ propisana cijena odvoza otpada od 90 kn za Duga Resu i 45 kn za Netretić, već cijenu određuju načelnici i gradonačelnici u suradnji sa Čistoćom. Dakle, do Vas je i do Vaše (ne)sposobnosti vođenja Grada, a ne do zakona.

Gdje su novci koje je Čistoća uz Vaš blagoslov ubirala od građana Duga Rese tijekom 2020. i 2021. godine. „Božićnica“ od 12 vrećica za papir i plastiku može vrijediti najviše nekoliko kuna, gdje je ostatak? Po mojoj računici, povećanjem cijene odvoza otpada, od građana Duga Rese do danas je ubrano svota koju su Vaši zamjenici, u hvale vrijednoj akciji, donirali od svojih naknada zamjenika gradonačelnika za uređenje igrališta i opremanje škole. Oni daju, Vi uzimate.

Na našu žalost, Duga Resa nema cjeloviti sustav gospodarenja otpadom. To bi podrazumijevalo kod svake kuće spremnik za miješani komunalni otpad, spremnik za biorazgradivi otpad i spremnik (jedan ili više) za reciklabini otpad. I dovoljan broj spremnika za metalni otpad na javnim površinama. Od navedenog, još uvijek nemamo spremnike za biorazgradivi i za metalni otpad. Dakle, usluga nije cjelovita. Niti odvoz glomaznog otpada ne funkcionira na zakonit način, dakle niti tu usluga nije cjelovita.

Ali je zato cijena odvoza više nego cjelovita. I protuzakonita, jer mora sadržavati odvoz miješanog komunalnog otpada svaka 2 tjedna, a ne jednom mjesečno. Kako su svoje obveze po pitanju gospodarenja otpadom odradile sve susjedne jedinice lokalne samouprave, vidljivo je da se može jeftinije. Bitno jeftinije. Na svu sreću, ta cijena se može smanjiti i to će biti jedan od ciljeva moga daljnjeg rada.

I to političkog rada, a ne „građanskog aktivizma“ kako imputirate. Moj građanski aktivizam je završio nakon vrlo neprimjerenog odgovora direktorice Čistoće prije nešto više od godinu dana na moje ukazivanje na greške i propuste u radu tvrtke kojoj je na čelu.

U svome radu ću svakako koristiti svoje znanje, gdje se spomenuli samo dva, od mnoštva projekata na kojima sam radio. CGO Babina Gora kao projekt sam prije nekih 9 godina predao tvrtki koja i danas tim projektom upravlja. I taj projekt i dalje nema konkretnog i konkurentnog kontra-prijedloga, osim tlapnji o nula otpada. Gdje imamo primjer iz prakse – sadašnje vodstvo Duga Rese u 8 godina mandata nije uvelo niti cjelovit sustav odvojenog prikupljanja otpada na kućnom pragu, kojim bi se količina otpada eventualno mogla prepoloviti. A gdje je još do nule otpada.

Što se tiče malih hidroelektrana, spomenuta na Šušnjarovom slapu, uz poštivanje propisanih mjera zaštite prirode i okoliša, radi već koju godinu bez ugrožavanja okoliša. Sjećam se i Vašeg entuzijazma za izgradnjom male hidroelektrane na području Duga Rese – Donji Mlin, čija je izgradnja na Vašu osobnu inicijativu postala jedan od projekata u okviru Strateškog razvojnog programa Grada Duga Resa. Gdje je stalo?

A priče o pročelničkom mjestu ne postoje, već su neistine i kleveta. Osobno o tome do danas nisam niti pomislio, a kamoli govorio. Tako da nastavljate širiti neistine na Vama i javnosti obznanjene činjenice i istinu.

I vratite dugoreščanima cijene odvoza otpada na razinu 2019. godine dok se ne uvede cjeloviti sustav gospodarenja otpadom.  Ništa više, ništa manje.

 

S poštovanjem,

Marinko Maradin, dipl.ing.arh.