Prvi Karlovački

Odgovor gradske uprave u vezi problema sa skelama na zgradi Croatia osiguranje tipično birokratski

Autor: Branko Obradović

17.09.2020

Politika

Politički aktivist Dimitrije Birač održao je danas konferenciju za novinare ispred Croatie osiguranja na temu postavljenih skela na toj zgradi

Priopćenje s konferencije za novinare

Prije deset dana poslao sam u medije otvoreno pismo gradonačelniku Mandiću i gradskoj upravi u kojem sam ih pozvao na žurno rješavanje dugogodišnjeg problema s postavljenim skelama na zgradi Croatia osiguranje, na Korzu. Upozorio sam da su ove skele isprva postavljene radi toga da se spriječe ozljede opasne po život s obzirom na kamene ploče koje bi se mogle odlomiti i pasti nekome na glavu. Kao i da je logičan korak dalje bio da se krene u obnovu čitave fasade dotične zgrade.

Međutim, nakon nekoliko godina od obnove ni O, a skele tamo uporno i dalje stoje postavljene. Naime, toliko dugo da su Karlovčanke i Karlovčani već prestali obraćati pažnju na njih, što znači da su se skele postupno uklopile u izgled glavne i najpoznatije karlovačke ulice. Poručio sam da se i na ovom slučaju vidi ta uloga Karlovca kao grada-statista u režiji vladajuće stranke, budući da Grad ne može ili ne želi intervenirati u problem kada iza njega stoji državno ili privatno vlasništvo. Pa čak i kad je riječ o javnom interesu Karlovca! Konačno, predložio sam gradonačelniku Mandiću da što prije dogovori s vlasnikom obnovu ove fasade, jer daljnje čekanje ide samo i isključivo na štetu karlovačkog interesa, a pritom Grad ispada sve neozbiljniji.

Nakon dva dana stigao je odgovor gradske uprave i moram konstatirati u tipičnoj birokratsko-administrativnoj formi. Kao takav, odgovor mi je i kao građaninu i kao članu karlovačke oporbe apsolutno neprihvatljiv. Grad me, kao i karlovačku javnost, upoznao s činjenicama koje se svode na sljedeće: CO je ignorirala pisani zahtjev Grada od 15. listopada 2019. u vezi radova na obnovi fasade. Zatim je ignorirala rok zakupa javne površine koji je istekao 30. studenog 2019., pa ih je Grad kaznio 9.000kn i još 1.800kn odgovornoj osobi u pravnoj osobi. Nakon toga je na dan Karlovca, 13. srpnja 2020. CO zatražila produženje zakupa javne površine u kojem navode da će do kraja srpnja početi s radovima sanacije fasade. I za taj rok su prevarili građane Karlovca.

Umjesto da Grad u potpunosti promijeni svoj pristup i konačno stane u obranu javnog interesa, on u pismenom obliku razmjenjuje zahtjeve, rješenja itd. Ovdje se zapravo vidi što znači osobina grada-statista. Ona znači potpunu pasivnost i nereagiranje na nepoštivanje rokova oko početka radova. Ona znači nebrigu i nezainteresiranost Grada. Pritom za višegodišnje narušavanje sigurnosti i izgleda ove najpoznatije karlovačke ulice, za drsko ignoriranje javnog interesa, Grad Karlovac kažnjava CO sa smiješnih za tu firmu 11.000kn. Pa kakav je to poticaj ovoj megatvrtci da se pokrene i da riješi problem?

Da sam u ovom slučaj gradonačelnik Karlovca, već bih se idući tjedan našao s predstavnicima karlovačke podružnice Croatia osiguranje te ih upozorio na to da se stvari moraju pokrenuti s mrtve točke i dovršiti najkasnije do kraja ove godine te da Grad više neće imati strpljenja za ovakvo sramotno ponašanje. Za promjene u ovom lijepom gradu potrebna je politička volja i daleko kvalitetniji pristup. Ako to znači da se ponekad Grad nekome od velikih igrača treba zamjeriti, neka. U suprotnom će i dalje ostati pasivni promatrač, dok se njegovi interesi gaze.

Dimitrije Birač