Odbor za promet i turizam Europskog parlamenta podržao je prijedlog da se ljetno i "zimsko" računanje vremena u Europskoj uniji ukine 2021. godine.

Odbor EP-a ljetno i zimsko računanje vremena želi ukinuti 2021.

VIŠE IZ RUBRIKE

  Odbor EP-a predlaže da članice EU-a koje žele zadržati ljetno računanje vremena posljednji put kazaljke sata pomaknu zadnje nedjelje u ožujku 2021., a one koje žele "zimsko", to učine zadnje nedjelje u listopadu iste godine.

  Prijedlog Europske komisije da se ukine pomicanje kazaljki sata podržala su 23 člana odbora, a 11 je bilo protiv, no zatražili su da se to, umjesto ove, učini tek za dvije godine. Odbor želi da članice EU-a koordiniraju svoje odluke o računanju vremena kojim će se koristiti, kako te promjene ne bi narušile funkcioniranje jedinstvenog tržišta Unije.

  Odluke država članica trebala bi procijeniti Komisija. Ako ocijeni da bi mogle narušiti funkcioniranje jedinstvenog tržišta, mogla bi predložiti da se primjena direktive odgodi za najviše 12 mjeseci i iznijeti novi prijedlog.

  O prijedlogu rezolucije Odbora za promet i turizam Europski parlament još se treba izjasniti na plenarnoj sjednici u ožujku. Ako ga prihvati, taj će prijedlog postati stajalište parlamenta u pregovorima s Vijećem EU-a.

  Europska komisija predložila je da posljednje zajedničko pomicanje kazaljki sata u državama Unije bude 31. ožujka ove godine, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku (ITRE) Europskog parlamenta prihvatio je u veljači amandman hrvatskog europarlamentarca Davora Škrleca u kojem se traži da posljednje usklađeno pomicanje kazaljki sata u EU-u bude 31. ožujka 2020.

  Za prijedlog direktive Europskog parlamenta i Vijeća o ukidanju pomicanja kazaljki sata nadležan je odbor EP-a za promet i turizam, a Odbor za industriju, istraživanje i energetiku bio je pozvan dati mišljenje.

  Stavljanje izvan snage Direktive o ljetnom računanju vremena ne bi automatski značilo ukidanje ljetnog računanja vremena u EU-u, nego bi samo dovelo do kraja usklađenosti na razini EU-a, a države članice ponovno bi bile nadležne odlučiti o primjeni ljetnog računanja vremena.

  Europski parlament u svojoj je rezoluciji prošle godine upozorio da je potrebno izbjeći niz različitih vremenskih zona zbog sklonosti država članica zimskom ili ljetnom računanju vremena kao standardnom vremenu jer bi to dovelo do veće neusklađenosti na unutarnjem tržištu, a time bi se dodatno zakomplicirali prekogranična trgovina, promet, komunikacije i putovanja na tom tržištu.(hrt)