Prvi Karlovački

Odaziv štrajku skoro stopostotan – sutra i akcija “Potrubi za obrazovanje”  

Autor: Miloš Milovanović

19.11.2019

Županija

Štrajk u osnovnim i srednjim školama danas je nastavljen u cijeloj zemlji, pa tako i u Karlovačkoj županiji. Kao što je poznato sindikati su promijenili taktiku tako da će štrajkati svaki dan sve dok im se ne ispune njihovi zahtjevi ili dok ne dođe do dogovora s Vladom.

Djece u školama nema, većina učitelja je u štrajku; tu i tamo radi poneka kuharica, spremačica, jedan učitelj u jednoj školi radi. Ne znam što rade kada djece nema, mislim prvenstveno iz razloga da se boje da će im biti oduzeto od plaće. Još jednom zahvaljujem građanstvu i roditeljima na podršci koju nam daju. Svima je jasno da je za ovaj štrajk odgovorna Vlada. Ne može nam se reći da novaca nema, kada znamo da ga ima. Učitelji su itekako ogorčeni te je referendum pokazao da doista ne prihvaćamo ove mrvice koje nam nudi Vlada i to tek od sedmog mjeseca 2020. godine, izjavila je za naš Radio županijska povjerenica Sindikata hrvatskih učitelja Biserka Šintić.

Počeo je novi ciklus štrajka ovoga puta ne cirkularno, nego frontalno i trajat će do ispunjenja zahtjeva. Odaziv je praktički u stopostotnom obujmu i nisu nas uplašile najave resornog ministra da štrajk neće biti plaćen. Vidjet ćemo, tko će popustiti prije, kratko je rekao županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Dražen Basar.

Inače, sindikati su najavili velik skup na Trgu bana Jelačića sljedeći ponedjeljak te za sutra akciju “Potrubi za obrazovanje”, koja će biti provedena i u Karlovcu. Sindikalni aktivisti bit će u vremenu od 13 do 14 sati na prostoru karlovačkog Korza; od kružnog toka do autobusne stanice te u Grabriku između Spara i pekare Luščić. Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak sazvala je za 15 sati izvanrednu konferenciju za novinare. (m.m.)