Prvi Karlovački

Odana počast prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu

Autor: Branko Obradović

10.12.2020

Karlovac

Kod križa na groblju Jamadol zapaljeni lampioni povodom 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana

Dokumentacijsko memorijalni centar hrvatskih branitelja Damir Pintar i Povijesna postrojba “Karlovački počasni vod ZNG-91” organizirali su danas kod križa na groblju Jamadol paljenje lampiona povodom 21. obljetnice smrti prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Lampione je zapalilo izaslanstvo Gradske organizacije HDZ-a grada Karlovca, predsjednik Damir Mandić, zamjenici predsjednika Stipo Adžaga i Marin Svetić te tajnik Tihomir Mamić. Lampione su zapalili i predstavnici braniteljskih udruga.

-Što više vrijeme prolazi, mislim da svi u Hrvatskoj postajemo svjesniji uloge dr. Franje Tuđmana i kao predsjednika hrvatske države, odnosno glavnog sudionika stvaranja moderne hrvatske države, ali naravno i kao predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Valjamo imati na umu, svi mi koji smo bili svjedoci devedesetih godina, svatko sa svojim iskustvom, da je od 1990. do 2000. godine zaista bilo pravo vrijeme stvaranja hrvatske države. Da je bilo jako teško u tom vremenu istovremeno čuvati vlastiti teritorij, oslobađati vlastiti teritorij, zbrinuti stotine tisuća izbjeglica i prognanika, ne samo iz Hrvatske, nego i iz Bosne i Hercegovine, pozicionirati Hrvatsku u međunarodnim institucijama. Često puta kada govorimo o tim devedesetim godinama, onda stajemo na 1995. godini, na akciji Oluja, ali valja se sjetiti da je pod vodstvom dr. Franje Tuđmana mirno reintegrirana istočna Slavonija s Podunavljem, 1998. godine. Dakle, tih deset godina zaista je bilo jako izazovno i Hrvatska je u biti u tih deset godina pod njegovim vodstvom postala međunarodno priznata država. Hrvatska je zaokružila svoj teritorij, oslobodila svoj teritorij i u tom vremenu stvarale su se institucije hrvatske države, kazao je predsjednik Gradske organizacije HDZ-a grada Karlovca Damir Mandić.

Dopredsjednica Dokumentacijsko memorijalnog centra hrvatskih branitelja Damir Pintar Ivanka Vukas Grdić istaknula je da je paljenjem lampiona odana počast dr. Franji Tuđmanu za sve što je učinio za nas.

-Svi mi koji smo danas ovdje svjedoci smo života i djela dr. Franje Tuđmana. Jedino što možemo danas učiniti je zahvaliti se na ovaj način, pokloniti mu se i zapaliti lampione kao znak vječnog svjetla. Naravno, na braniteljskim udrugama i svima nama je očuvati te njegove ideje, zahvaliti se i nastojati provoditi njegovo djelo i njegove zamisli i čuvati ovu državu, rekla je Ivanka Vukas Grdić.