Obilježavanje Europskog tjedna mobilnosti u Karlovcu

Od zatvaranja prometa, bicikliranja, edukacija, izložbe dječjih radova…

VIŠE IZ RUBRIKE

Što više kretanja

Karlovac je grad idealan za vožnju biciklom i za šetnje, pa bih preporučio svima da što više koriste bicikle i šetnju, a što manje motorna vozila, poručio je Svetić.

Europski tjedan mobilnosti raznim aktivnostima održava se i u gradu Karlovcu.

Posebno je bio obilježen u srijedu, 20. rujna i to zatvaranjem za promet Radićeve ulice od rotora na Rakovcu do križanja s OŠ Dragojla Jarnević u prijepodnevnim satima, promocijom Cikloknjižničara u vrtićima i školama, biclikiranjem od Gradske knjižnice I. G. Kovačić do Slatkovodnog akvarija Aquatika, izložbom dječjih radova na temu mobilnosti u Aquatici, edukacijom za djecu o sigurnosti u prometu u suradnji s Prometnom policijom Karlovac, te prezentacijom info i promo materijala na temu mobilnosti u suradnji s Europe Direct Karlovac, također u Aquatici.

Predstavnica Europske komisije u Hrvatskoj, Carmen Gruber tom prilikom zahvalila je organizatorima ove manifestacije, naglasivši kako je i sama pobornik zelene mobilnosti, te kako je mobilnost važna tema za Europsku komisiju.

Predsjednik Gradskog vijeća, Marin Svetić, rekao je kako Grad Karlovac godinama aktivno sudjeluje u Tjednu mobilnosti, te pojasnio zašto se on obilježava.

-Cilj nam je pobuditi svijest kod svih Karlovčanki i Karlovčana da se čim više kreću i da gdje god je moguće izbjegnu kretanje motornim vozilima tako da zagađenja bude što manje. A Karlovac je grad idealan za vožnju biciklom, za šetnje, pa bih preporučio svima da što više koriste bicikle i šetnju, a što manje motorna vozila, poručio je Svetić.

Inače, Europski tjedan mobilnosti u Europi traje svake godine od 16. do 22. rujna, a Karlovac se njegovu obilježavanju pridružio još 2004. godine.

Cilj je potaknuti javnu svijest o potrebi akcije protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama.