Prvi Karlovački

Od sutra u čekaonici za ulazak u eurozonu

Autor: Renata Benković

09.07.2020

Politika

Odluku o ulasku u eurozonu donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Europske središnje banke

Hrvatska i Bugarska trebale bi sutra biti primljene u Europski tečajni mehanizam, svojevrsnu čekaonicu za ulazak u eurozonu, doznaju mediji iz diplomatskih izvora.

Odluku o ulasku u eurozonu donose zemlje koje sudjeluju u tom mehanizmu, to jest 19 zemalja eurozone i Danska te predstavnici Europske središnje banke. Odluka o primanju trebala bi biti objavljena u službenom priopćenju u sutra navečer.

Država članica koja želi uvesti euro, mora najmanje dvije godine provesti u mehanizmu prije nego što uvede zajedničku europsku valutu, što znači da Hrvatska može računati na ulazak u eurozonu najranije 2023. godine.

Europska komisija je 10. lipnja objavila izvješće o konvergenciji u kojem ocjenjuje napredak koji su države članice izvan europodručja ostvarile prema uvođenju eura. Prema tom izvješću, Hrvatska ispunjava sve kriterije za ulazak u europodručje osim članstva u Europskom tečajnom mehanizmu (ERM II).