Prvi Karlovački

Od spomeničke rente ove godine bit će sufinancirana obnova 10 objekata, najviše u Zvijezdi

Autor: Miloš Milovanović

07.07.2020

Karlovac

Na šest objekata mijenja se stolarija, kod jednog  je statička sanacija objekta, kod jednog će biti izmjena krovišta te će biti dvije obnove pročelja

Kao što je poznato spomenička renta propisana je od strane Republike Hrvatske, sukladno Zakonu o očuvanju kulturne baštine i zakonska je obveza za sve koji obavljaju gospodarsku djelatnost u nepokretnim kulturnim objektima, odnosno u zonama zaštite. Visina spomeničke rente se kreće od jedne do četiri kune po kvadratu korisnog prostora u kojem se obavlja gospodarska djelatnost, a sukladno odluci karlovačkog Gradskog vijeća, većina obveznika plaćanja spomeničke rente u gradu Karlovcu plaća minimalnu cijenu, jednu kunu. U Karlovcu ima oko 500-tinjak obveznika plaćanja spomenike rente, a sredstva koja se namaknu se dijele u odnosu 60 naprema 40. Tako da 60 posto ostaje u proračunu Grada Karlovca, a ostatak se slijeva u državni proračun. Na Gradskom vijeću se donosi program očuvanja kulturne baštine i to su namjenska sredstva koja se mogu isključivo koristiti za tu namjenu.

Ono što nam je ova godina donijela novost je da su računi koji će uskoro ići prema korisnicima biti umanjeni za jednu trećinu, odnosno prema odluci Ministarstva kulture postoji odgoda. Naime, za četiri mjeseca se nije vršila uplata spomeničke rente tako da će i računi za spomenuti iznos biti manji, nego što je to bilo u prošloj godini. Sredstva koja se namaknuta tijekom 2019. iznosila su 780 tisuća kuna i iz tih sredstva je raspisan natječaj za građane za sufinanciranje obnove pročelja, krovišta, statičku sanaciju i izmjenu stolarije za objekte unutar zone zaštite. Taj natječaj smo raspisali  u siječnju i na njega je pristiglo 20 prijava, od kojih je 17 bilo pravovaljanih. S obzirom na sredstva koja imamo u ovoj godini, a to je 309 tisuća kuna u sufinanciranje je ušlo 10 objekata. Na šest objekata mijenja se stolarija, kod jednog  je statička sanacija objekta, kod jednog će biti izmjena krovišta te će biti dvije obnove pročelja. Najveći iznos sufinanciranja je ostvario objekt za obnovu krovišta i radi se o 160  tisuća kuna, dok su izmjene stolarije ostvarivale manje iznose i tu imamo jedan najniži iznos od 7 tisuća kuna, rekao je voditelj Odsjeka za kulturu i kulturnu baštinu u Gradu Karlovcu Marinko Pleskina i nastavio.

Želja nam je da sva ostvarena sredstva kroz naplatu spomeničke rente i u 2020. godini vratimo građanima, odnosno da ponovimo poziv za sufinanciranje prema građanima. Cilj nam je da potičemo što više vlasnika u ulaganje u vlastite nekretnine. Upravo unutar zone A, odnosno Zvijezde od 10 sufinanciranih objekata u 2020. godini nalazi ih se osam, zaključio je Pleskina.

Foto: Igor Čepurkovski