Aglomeracija u Zvijezdi

Od ponedjeljka nova regulacija parkiranja

VIŠE IZ RUBRIKE

Radovi dobro napreduju

Parkiranje na Strossmayerovom trgu i na Trgu bana Jelačića bit će dozvoljeno samo vozilima koja su označena naljepnicom „Zvijezda" i onima s istaknutim važećim znakom pristupačnosti.

Radovi u Zvijezdi, kao i predstojeća privremena regulacija prometa bile su teme današnje konferencije za novinare.

Voditelj jedinice za provedbu projekta aglomeracije iz Vodovoda i kanalizacije, Ivan Klokočki rekao je kako se u Zvijezdi trenutno provodi najveća investicija u povijesti vrijedna 10,3 milijuna eura, od čega je gotovo šest milijuna eura europskih sredstava. Istaknuo je kako se s poboljšanjem vremenskih uvjeta dinamika radova povećava.

-Do sada su radovi bili izvođeni u Šenoinoj i Haulikovoj ulici, na prostoru Cesarčeve ulice, a ono što slijedi tijekom travnja je otvaranje i nastavak radova u Tomislavovoj i Križanićevoj ulici. Trenutno su aktivni radovi u Banjavčićevoj ulici. Na prostoru Zvijezde izvodi se i obnavlja sva infrastruktura pod zemljom, od DTK mreže, električne mreže, vodoopskrbe, odvodnje, uređenje prometnica i nogostupa, plinske mreže i mislim da je trenutno Zvijezda dobar primjer kako koristiti svu moguću organizaciju i dobru suradnju između dionika, istaknuo je između ostalog Klokočki.

Ujedno je zamolio sve građane za što bolju komunikaciju i suradnju kako bi uspješno završili ovaj projekt od javnog interesa.

Gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je kako projekti koji su u tijeku i oni vezani uz aglomeraciju, ali i oni iz Fonda solidarnosti idu predviđenim tempom i dobro napreduju, te se osvrnuo i na novu privremenu regulaciju parkiranja.

Kazao je kako su svjesni da ovi radovi kompliciraju i otežavaju svakodnevni život prije svega stanovnicima Zvijezde, kao i tamošnjim poslovnim subjektima. Stoga su donijeli novu, privremenu regulaciju parkiranja koja je, kako je naveo, rađena prema potrebama stanovnika Zvijezde, a koja će vrijediti od ponedjeljka, 20. ožujka.

Tako će parkiranje na Strossmayerovom trgu i na Trgu bana Jelačića biti dozvoljeno samo vozilima koja su označena naljepnicom „Zvijezda“, a takvih označenih vozila ima oko 500-tinjak, kao i onima s istaknutim važećim znakom pristupačnosti. Parkiranje je za njih na tim lokacijama besplatno od 0 do 24 sata, kao i u Radićevoj ulici kod Tehničke škole. Ostali vozači za vrijeme ovakve regulacije parkiranja mogu besplatno koristiti obližnja parkirališta i to kod Sportske dvorane, kod Ekonomsko-turističke škole, u Vatrogasnoj ulici iza Vatrogasnog centra, te na Koranskom šetalištu. Parkiranje će u ograničenim uvjetima biti omogućeno i prema Hostelu Bedem. Stanovnicima Zvijezde i ostale koji budu dolazili u prvih tjedan dana kao prijelaznom razdoblju bit će  podijeljeni letci, usmjeravat će ih se, a nakon toga kontrolirat će ih i po potrebi sankcionirati policijski službenici, prometno redarstvo i pauk služba.

-Molio bih da svi budu maksimalno strpljivi i uvaže ovakvo rješenje. Ova privremena regulacija parkiranja osim što pokušava olakšati stanovnicima Zvijezde, ona jako vodi brigu i o žurnim službama i njihovom pristupu,  poručuje Mandić. Na kraju je zaključio kako je sve ovo blaga cijena koju svi moramo platiti da bi kroz nekih godinu i pol imali novo lice Zvijezde.

Pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, Dario Greb pojasnio je kako su posebno označena vozila ona koja na sebi imaju naljepnicu Zvijezde, a to su fizičke osobe s adresama u Zvijezdi, te pravne osobe i poslovni subjekti koji također imaju adresu u Zvijezdi. Što se tiče rezerviranih parkirališnih mjesta, poručio je onima s naljepnicom Zvijezde da ne parkiraju na tim mjestima. Kazao je i kako je prometno redarstvo zaduženo za nepropisno parkiranje vezano za nogostupe, a komunalno redarstvo za nepravilno parkiranje na zelenim površinama.

Načelnik Postaje prometne policije Karlovac, Davor Boljkovac izjavio je kako će policija poduzimati redovne zadaće iz svoje nadležnosti, a jedna je i kontrola i organizacija prometa u mirovanju. Tako će, kako je naveo, "kontrolirati ulazak u područja koja su privremeno postavljenom prometnom signalizacijom označena samo za pristup vozila s posebnom oznakom, odnosno vozilima s oznakom Zvijezde. Dodao je i kako će u narednom razdoblju pružiti svu potrebnu potporu komunalnom i prometnom redarstvu Grada Karlovca što se tiče uređivanje prometa u mirovanju. Također je zamolio sve građane da dosljedno poštuju privremenu prometnu signalizaciju kako bi izbjegli onaj represivni dio, odnosno novčane kazne predviđene za te prekršaje.