Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije

Od ponedjeljka, 20. studenog, počinje dijagnostika hripavca i pneumonije

VIŠE IZ RUBRIKE

Dijagnostika

Uzorke će prikupljati svaki dan, a test će za početak raditi tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak), ali će se prilagođavati okolnostima, pa ovisno o potrebama, možda i svaki dan.

Zavod za javno zdravstvo Karlovačke županije je izvijestio da od ponedjeljka, 20. studenog, počinje dijagnostiku hripavca i pneumonije.

Kako javljaju uvode PCR detekciju najvažnijih bakterijskih uzročnika pneumonije iz respiratornih uzoraka (sputum, BAL, bris nazofarinksa, aspirat nazofarinksa).  Test,,Allplex Pneumo Bacter Assay" proizvođača Seegene, PCR metodom u realnom vremenu, detektira sedam bakterija: Bordetella pertussis, Bordetella parapertussis, Chlamydophila pneumoniae, Mycoplasma pneumoniae, Legionella pneumophila, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae.

Više je razloga za uvođenje ovakvog testiranja.

-Činjenica jest da većina pneumonija ostane bez etiološki dokazanog uzročnika jer gore navedeni mikroorganizmi ili ne rastu uopće, ili rastu sporo ili često budu prerašteni normalnom mikrobiotom u klasičnom mikrobiološkom kultivacijskom procesu. Osim navedenog, aktualni razlog uvođenja ovog testa jest epidemija hripavca i spremnost da se brzo potvrdi B. pertussis u našoj županiji, pojašnjavaju iz Zavoda.

Naglašavaju, ovaj test ne treba upotrebljavati u dijagnostici najčešćih, uobičajenih virusnih infekcija gornjeg dišnog sustava jer obzirom na tehničke mogućnosti laboratorija, cijenu testa i racionalnost primjene, trebaju biti prisutne ozbiljne indikacije za pretragu.

Prethodno navedeno je izrazito važno prilikom detekcije S. pneumoniae i H. influenzae jer su isti često kolonizacijska flora na sluznici gornjih dišnih puteva, osobito kod djece. PCR metoda vrlo je osjetljiva i detektirati će i minimalnu količinu uzročnika pa i iz predjela gornjih dišnih puteva.

Utoliko će interpretacija nalaza za te uzročnike biti zahtjevnija i tražit će od liječnika kliničara da uklopi mikrobiološki nalaz u mozaik s drugim rezultatima ( klinička slika, laboratorijski nalazi, ev. RTG nalaz), a ne samo da ograničeno promatra pozitivan nalaz i kreira daljnje postupanje isključivo prema njemu.

Za dokaz Bordetella pertussis i Bordetella parapertussis najbolji uzorak je bris ili aspirat nazofarinksa.

Uzorke će prikupljati svaki dan, a test će za početak raditi tri puta tjedno (ponedjeljak, srijeda, petak) ali će se prilagođavati okolnostima, pa ovisno o potrebama, možda i svaki dan.

Očekuju da uzorci stižu svježi tj. odmah nakon uzorkovanja jer odgađanje obrade može utjecati na rezultate. Iznimno mogu se skladištiti u hladnjaku (2 - 8 °C) do 24 sata.

Uzorci moraju stići u laboratorij do 9 sati jer proces obrade uzorka moraju pokrenuti što ranije obzirom da dugo traje.

Uzorci koji budu stizali poslije 9 sati neće biti obrađeni istoga dana, izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Karlovačke županije.

Klikni za ostatak članka