Prvi Karlovački

Od početka godine vatrogasci intervenirali 619 puta

Autor: Miloš Milovanović

10.06.2020

Vijesti

Za izvanredne intervencije u priobalju  osigurano  27 vozila i  112 vatrogasca

U Vatrogasnom centru Karlovac održana je konferencija za medije na kojoj su županijski vatrogasni zapovjednik Goran Frankovć i njegov zamjenik Miroslav Rade govorili o aktivnostima vatrogasne službe Karlovačke županije u prvoj polovici ove godine i pripremama za ljetnu protupožarnu sezonu.

Od 1. siječnja do danas ŽVOC Karlovac evidentirao je 619 događaja što je za 97 događaja manje nego u istom razdoblju prošle godine. Na spomenutim intervencijama angažirano je ukupno 3.186 vatrogasaca i 1.046 vatrogasnih vozila, a vatrogasci su utrošili 5.214 sati. Prema tipizaciji, najviše je, čak 467 požarnih intervencija, 115 tehničkih i 13 događaja s opasnim tvarima te 24 ostala događaja. I ove godine su se vatrogasci u proljetnim mjesecima suočili s velikim brojem požara otvorenog prostora. Zabilježeno je 295 požara na otvorenom, što čini 63 posto požarnih intervencija, odnosno 47 posto ukupnog broja intervencija. Angažirana su 1.722 vatrogasca i 525 vatrogasnih vozila, a opožarena površina veća je od 4.000 hektara, izvijestio je Franković i nastavio.

Vatrogasne postrojbe dale su svoj obol i u  suzbijanju bolesti COVID -19. Vatrogasna služba je bila angažirana na svim razinama te je bila na raspolaganju stožerima civilne zaštite. Prije svega to su bile ispomoći službama kako zdravstvenim djelatnicima, tako Crvenom križu te posebno policiji vezano uz kontrolu provedbe pojedinih mjera. Vatrogasne postrojbe u tom razdoblju nisu imale intervencije, nego su te aktivnosti evidentirane u sustavu kao ostala operativna aktivnost. U razdoblju od 21. ožujka odrađeno je 1.059 ophodnji i angažirano je 1.994 vatrogasca. To je bio naš dodatni angažman i smatramo da pored onoga što smo odrađivali, vezano za dojave u ŽVOC da ova aktivnost nije nimalo smanjila našu operativnu sposobnost. Nismo imali oboljelih vatrogasaca, ali smo imali dio vatrogasaca koji su bili u samoizolaciji.

U Sklopu Mjeseca zaštite od požara vatrogasci su  unatoč novonastaloj situaciji i zbog pridržavanja propisanih mjera,  odradili  sve što je bilo planirano.

Zamjenik županijskog vatrogasnog zapovjednika Miroslav Rade je izvijestio kako su se pripremili za ljetnu protupožarnu sezonu.

Za izvanredne intervencije u priobalju ili bilo gdje bude potrebno u Hrvatskoj imamo spremnih 27 vozila i 81 vatrogasca koji su iz redova DVD-a i 31 -og iz JVP-a. Ove godine smo razriješeni obveze redovite dislokacije na kojoj smo bili svih proteklih godina, ali smo prvi koji ćemo izlaziti intervenirati u slučaju potrebe, zajedno s JVP Zagreb, Zagrebačkom županijom te Gradom Zagrebom. Spremni smo odgovoriti na sve zadaće koje nam budu zapovijeđene od glavnog vatrogasnog zapovjednika.

Vatrogasna zajednica Karlovačke županije, inače raspolaže sa 222 vatrogasna vozila i 1.300 operativnih vatrogasaca.

Foto: Igor Čepurkovski

Autor: Miloš Milovanović