Na konferenciji za novinare predstavljeno sedmo izdanje Štrudla festa

Od petka do nedjelje "štrudlomanija" u Jaškovu, selu štrudle

VIŠE IZ RUBRIKE

  U kuriji Jaškovo u Centru za pružanje usluga u zajednici na konferenciji za novinare danas je predstavljena ovogodišnja sedma po redu manifestacija Štrudlafest, koja će biti održana od 2. do 4. rujna. Na pressici su sudjelovati zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, ozaljska gradonačelnica Lidija Bošnjak, direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak, vlasnik Restorana Gradina iz Josipdola Vinko Pavlić, direktor Turističke zajednice područja Kupa Toni Šarić i direktorica Štrudlafesta Lidija Žganjer Gržetić. Program ovogodišnje manifestacije vrlo je bogat i raznovrstan, a ljubitelji štrudle doći će na svoje. Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar istaknula je da se štrudla proširila po cijeloj Karlovačkoj županiji.

  -Ponosno je danas biti ovdje i najaviti manifestaciju, koja je 2015. godine počela s Guinnessovim rekordom, iz kojeg je nastao Štrudlafest, a tu manifestaciju Karlovačka županija prati sve ove godine. Štrudla se proširila po cijeloj županiji, pa je ove godine u Tjedan štrudle Karlovačke županije uključeno 40 ugostiteljskih objekata iz cijele županije, iz dvanaest jedinica lokalne samouprave, kazala je Vesna Hajsan Dolinar.

  Zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar napomenula je da je Štrudlafest postao prepoznatljiva manifestacija.

  -Turisti koji idu s mora stanu u Jaškovu i uživaju u štrudli. Ponosni smo jer je Karlovačka županija s 400 tisuća posjetitelja  i po broju noćenja prva u kontinentalnoj Hrvatskoj. Želimo što duže zadržati turiste u našoj županiji, a za to su idealne ovakve manifestacije i na taj način želimo proširiti mogućnosti razvoja turizma, rekla je Vesna Hajsan Dolinar.

  Ozaljska gradonačelnica Lidija Bošnjak istaknula je da je pravo zadovoljstvo najaviti sedmo izdanje Štrudlafesta.

  -Mislim da nitko od nas 2015. godine nije bio svjestan koliko će ta manifestacija narasti, ona ne samo da je značajna za Ozalj i Karlovačku županiju, već i za Republiku Hrvatsku. Hrvatska turistička zajednica ove godine sudjeluje u ovoj manifestaciji s financijskom potporom, a tu su i Karlovačka županija i Regionalna turistička zajednica Karlovačke županije. Svake godine je sve više štrudle. Grad Ozalj i dalje je potpora ovoj manifestaciji, kazala je Lidija Bošnjak.

  Direktor Regionalne turističke zajednice Karlovačke županije Željko Fanjak naglasio je da je Tjedan štrudle Karlovačke županije počeo 29. kolovoza i trajat će do 11. rujna.

  -Tjedan štrudle održava se u 40 ugostiteljskih objekata u Karlovačkoj županiji i to je ustvari uvertira u Štrudlafest. Hrvatska turistička zajednica prepoznala je ovu manifestaciju i s nacionalne razine stiglo je 216 tisuća kuna potpore, a ukupno iz turističkog sustava 250 tisuća kuna. Bitno je istaknuti da se radi o ruralnom području. U sklopu Tjedna štrudle u ponudi je više od 100 vrsta štrudle, rekao je Željko Fanjak.

  Direktor Turističke zajednice područja Kupa Toni Šarić istaknuo je da ove godine na ozaljskom području niz manifestacija.

  -Zahvala svima koji su konkretna potpora Jaškovu i Štrudlafestu. Turistička ponuda je u ozaljskom kraju sve veća i sve raznovrsnija, pa postajemo ustvari mala Istra. Nedavno je završio Dnevni boravak uz Kupu, koji je bio vrlo uspješan. Imamo na našem području dva ranča, tu su sadržaji uz Dobru, Hrašče i jedna prava fronta u Vivodini. Nakon Jaškova je Festival dobre volje u Kamanju. Pozivam sve na Štrudlafest i da uživaju u raznim okusima, kazao je Toni Šarić.

  Vlasnik Restorana Gradina iz Josipdola Vinko Pavlić donio je na pressicu nekoliko vrsti štrudle, a najveće zanimanje privukla je štrudla od mrkve.

  -Mi smo svih sedam godina prisutni u Tjednu štrudle Karlovačke županije, u početku nas je bilo malo, a sada 40 objekata nudi više od sto vrsti štrudle. U našem restoranu mogu se probati štrudle od jabuke, sira i od mrkve te kombinacija maline i sira. Štrudlafest je jedna većih manifestacija u Hrvatskoj, rekao je Vinko Pavlić.

  Direktorica Lidija Žganjer Gržetić istaknula je da je ove godine program vrlo bogat i raznovrstan.

  -Puno truda i rada je iza nas, Štrudlafest će ove godine biti najraskošniji i najbogatiji, program će trajati od petka do nedjelje. Sretni smo što smo dobili podršku Hrvatske turističke zajednice. Naši sadržaju su Štrudla by bike, Štrudla by boat i Štrudla by horse, a to je kombinacija uživanja u Štrudli i jahanja. Bit će i enološki show, to pripremaju naši gosti iz Primorsko-goranske županije, a u petak će vrhunac biti koncert Crvene Jabuke. Svečano otvorenje manifestacije bit će u subotu u 10 sati i 30 minuta. U subotu i nedjelju bit će program tijekom cijelog dana, pripremljeno je niz gastro radionica te radionica za djecu. Za posjetitelje osigurali smo šest parkirališta i bit će tu sve potrebne službe. Štrudlafest završit će u nedjelju koncertom Matije Cveka. Sve posjetitelje dočekat velike količine štrudle raznih okusa. Dođite ovaj vikend u Jaškovo, selo štrudle, pozvala je sve direktorica Lidija Žganjer Gržetić.

  Lidija Žganjer Gržetić napomenula je da je u planu da se u novo rušenje Guinnessovog rekorda u dužini štrudle ide 2025. godine.