Učinci mobitela, tableta i računala na dječji vid

Od osjećaja suhoće, pečenja i nadraženosti očiju, do maglovitog vida i glavobolje

VIŠE IZ RUBRIKE

  Sindrom kompjuterskog vida

  U sklopu Dana otvorenih vrata Centra za oftalmologiju dr. Pavan i Optike Paloma održanog protekle subote, jedno od stručnih predavanja bilo je posvećeno dječjem vidu, odnosno učincima mobitela, tableta i računala na dječji vid.

  Predavanje je održala primarijus specijalist oftalmolog, Iris Urlić koja se pritom osvrnula na sindrom kompjuterskog vida i njegove posljedice.

   -Dječji vid razvija se od samog rođenja, negdje do sedme godine života i gotovo 90 posto informacija koje dijete dobiva, dobiva upravo preko vida. Zato je bitno da svi podražaj koji dolaze izvana budu poticajni i ni na koji način ne ugrožavaju normalni razvoj. Današnje ekstenzivno korištenje smartphonea, kompjutera i svih digitalnih zaslona nažalost dovodi do sindroma kompjuterskog vida koji u osnovi ima dva mehanizma, a to je izrazito jaka aktivacija akomodativnog aparata na blizinu kod djece i smanjena učestalost treptanja pa za posljedicu imate magloviti vid, poremećaje kod fokusiranja slike uz osjećaje suhoće i pečenja, podraženosti očiju, glavobolje i tako dalje, ističe.

  Urlić je izjavila kako je stoga bitan nadzor djece.

  -Ti digitalni ekrani i mali džepni mobiteli prisutni su svugdje, ne samo u kući. Djeca ih nose u parkove, prilikom druženja, u čekaonicama i drugdje.

  Po najnovijim preporukama Američke oftalmološke asocijacije, do druge godine života nije dozvoljeno uopće korištenje digitalnih zaslona. Od druge do pete godine dozvoljeno je sat vremena dnevno, a od pete do 14 godine negdje oko dva sata dnevno, poručuje Urlić.