Karlovac se priprema za moguću poplavu

Od jutros se pune vreće s pijeskom i gradi nasip prema ŠRC-u, službe u pripravnosti

VIŠE IZ RUBRIKE

Nedajbože!

Trenutno su zbog vode na kolniku zatvorene prometnice sv. Florijan, Cerovac Vukmanički i Šišljavić.

Zbog obilnih padalina proteklih dana, ali i prognoza DHMZ-a koje najavljuju još obilnije, te očekivanja Hrvatskih voda vrlo visokih vodostaja rijeka i na karlovačkom području, Karlovac se priprema za moguću poplavu. Situacija se kontinuirano prati, zaposlenici gradskih tvrtki i vatrogasci od jutros pune vreće pijeskom na Luščiću kako bi bile podijeljene po najugroženijim karlovačkim naseljima, grade nasip prema ŠRC- u Korana, u pripravnosti su vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe i dobrovoljnih vatrogasnih društava, a dodatna sredstava poput pumpi za ispumpavanje već su zatražena od viših razina u slučaju potrebe. Zaključeno je to na sjednici Stožera Civilne zaštite grada Karlovca, na kojem su dogovorene i daljnje aktivnosti svih sudionika, od gradskih tvrtki, interventnih službi do Crvenog križa, kako bi očekivani vodeni val u srijedu, odnosno, četvrtak ujutro, prošao sa što manje posljedica.

-Stožer je održao sastanak i jučer i danas, a prethodnih dana zaprimao vremenske prognoze i informacije od Hrvatskih voda. Prije ovog sastanka obišli smo sve aktivnosti koje se obavljaju na terenu i obilazit ćemo ga kontinuirano. U kontaktu smo s povjerenicima Civilne zaštite u mjesnim odborima, kao i županijskim Stožerom civilne zaštite i državnim institucijama, kazala je Ivana Fočić, načelnica Stožera i zamjenica gradonačelnika, te pozvala građane da, budu li imali bilo kakvih problema, kontaktiraju povjerenike Civilne zaštite u svom mjesnom odboru ili gradskoj četvrti ili Stožer na stozer.cz@karlovac.hr ili broj mobitela 098 366083.

Miroslav Rade, zamjenik načelnice Stožera i zapovjednik operativnih snaga Stožera civilne zaštite, izvijestio je da će punjenje vreća pijeskom biti nastavljeno večeras, a potom i tijekom sutrašnjeg dana, dok bi nasip uz Koranu trebao biti završen do večeri jer je do sad napravljeno između 70 i 80 posto dionice uz šetnicu od drvenog do Koranskog mosta.

-Pregledane su zapornice, oprema, plovila... Svi DVD-i nizvodno od grada su u stanju pripravnosti. Planirano je da ostanu djelovati na svom području, da tamo vode brigu o svemu što je potrebno, zajedno s povjerenicima Civilne zašite, koliko je potrebno vreća, o slaganju nasipa i boks barijerama, kao i ispomoći ljudima kod bilo kakvih njihovih potreba, rekao je Miroslav Rade.

Trenutno su zbog vode na kolniku zatvorene prometnice sv. Florijan, Cerovac Vukmanički i Šišljavić. Stožer nastavlja pratiti cjelokupnu situaciju i o svemu će na vrijeme izvještavati javnost.