Prvi Karlovački

Od jeseni jeftiniji tehnički pregled vozila

Autor: Anamarija Radočaj

28.07.2020

Mozaik

Naknada za okoliš od 1. listopada za motorna vozila trebala bi biti niža pet posto. Hibridna vozila naknadu će plaćati 50 posto manje, a vozila na alternativni pogon bit će oslobođena plaćanja.

Dobra vijest za vlasnike motornih vozila u Hrvatskoj – od jeseni će pri tehničkom pregledu i registraciji morati izdvajati manje novca, piše u utorak Večernji list.

Sad već bivše Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, koje se u međuvremenu spojilo s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta u Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, pokrenulo je proceduru za smanjenje posebne naknade za okoliš, i to za pet posto za sve vrste i kategorije vozila. Te izmjene trebaju stupiti na snagu 1. listopada ove godine.

Tako se, kako objašnjavaju u Ministarstvu, prijedlogom Uredbe o izmjenama i dopunama Uredbe o jediničnim naknadama, korektivnim koeficijentima i pobližim kriterijima i mjerilima za utvrđivanje posebne naknade za okoliš na vozila na motorni pogon, za koji javno savjetovanje traje do danas, za sve vrste vozila smanjuje iznos početne naknade za pet posto.

Za osobna vozila početni iznos smanjuje se s 35 na 33,25 kuna, za kamione s 480 na 456 kuna, a za autobuse s 320 na 304 kune. U Ministarstvu ističu i da se izmjenom drugih članaka Uredbe dodatno smanjuju iznosi naknada za vozila na hibridni pogon, i to za 50 posto. Korektivni koeficijent za hibridna vozila sad iznosi 0,7 posto, a novi će biti 0,5 posto. Vozila na električni ili alternativni pogon oslobađaju se potpuno obveze plaćanja posebne naknade za okoliš. U postojećoj pak Uredbi donesenoj 2014. za električna vozila ili ona na alternativni pogon korektivni koeficijent iznosi 0,2.

Prijedlogom Uredbe ostvarit će se rasterećenje građanstva i gospodarskog sektora u iznosu od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini, kažu u Ministarstvu, donosi Večernji list.

Foto:HAK