Razgovor: Jasminka Štajcer, ravnateljica Medicinske škole Karlovac

Od jednokatnice i 800 kvadrata nova Medicinska škola „raste“ na dvokatnicu od 3.000 kvadrata

VIŠE IZ RUBRIKE

Već preko 10 godina smo u Gimnaziji Karlovac, administrativne prostorije su u Šumarskoj školi i dva razreda su po potrebi smještena u Ekonomskoj, kaže ravnateljica.

U tijeku je gradnja Medicinske škole Karlovac. Radi se o županijskom projektu, budući da Karlovačka županija upravlja svim srednjima školama, a kako se nedavno moglo čuti, zgrada je pod krovom. O napretku ovog projekta razgovarali smo s ravnateljicom Medicinske škole Jasminkom Štajcer u emisiji Aktualno na našem radiju.

•Je li to i obnova i dogradnja ili je samo dogradnja?
- Nije ništa od toga. To je potpuno nova gradnja, jer nakon potresa nije bilo smisla raditi rekonstrukcije, nego se škola morala raditi od početka.
•I prije par godina kada smo imali intervju ste imali većinu papira za obnovu, gdje je to zapelo u međuvremenu?
- Mi smo počeli još 2006. godine kada sam postala ravnateljica, jer mi je bila želja da se škola proširi i da ima više zanimanja. Prvo je napravljen idejni projekt pa su i dvije građevinske dozvole produžavane, ali to su ogromna sredstva. Javljali smo se na razne natječaje, nismo prošli, no ovog puta nakon potresa smo dobili sredstva Fonda solidarnosti i Karlovačke županije.
•Kada su započeli radovi, tko ih izvodi i ide li sve po planu?
- Radovi su započeli u travnju prošle godine, škola je iseljena, preselili smo se u Šumarsku školu i dio u Gimnaziju Karlovac, gdje smo već preko 10 godina. Moram priznati da sam oduševljena radovima koje izvodi AB gradnja. Izuzetno su sposobni, izgradnja jako napreduje, zaustavljaju me i građani i pitaju kako gradnja brzo napreduje. Sada radimo okoliš, uskoro počinje nabava opreme i završni radovi. Za godinu dana useljavamo.
•Kolika je ukupna vrijednost i tko to financira?
- Teško je govoriti o sredstvima. Dobiveno je nekoliko milijuna eura, Županija je sudjelovala s dva milijuna eura, no nisu sva ulaganja gotova. Ukupna suma bit će kasnije poznata, jer mogu se dogoditi nepredviđene situacije.
•Probijaju li se financijski okviri?
- Negdje se malo probiju, ali ima i ušteda, do sada se uštedilo 100.000 eura. Stvarno se pazilo da se uštedi što više.
•Koliko će ubuduće škola imati kvadrata? Koliko učionica i praktikuma? Hoće li škola dobiti sportsku dvoranu?
- Nova sportska dvorana nije predviđena, nego rekonstrukcija postojeće, jer nam zemljišni okviri to ne dopuštaju. Postojeća će biti moderno uređena i dovoljna za potrebe škole. Što se tiče kvadrature mi smo od jednokatnice od 800 kvadrata s pet učionica, jednim kabinetom i knjižnicom, prešli na 3.000 kvadrata. Ne mogu trenutno reći broj učionica, no bit će specijaliziranih kabineta, laboratorij, posebni kabineti za medicinske sestre i fizioterapeute. Napokon će naši učenici imati kuhinju, što nam je bio veliki problem. Predviđene su klasične učionice, ali dok radimo neke stvari se prenamjenjuju. Prizemlje je predviđeno za klasične učionice, a ostatak za specijalizirane kabinete.

•Imate li procjene koliko bi to sve koštalo?
- Nakon emisije idem završavati popis opreme, ali pretpostavljam da bi oprema mogla biti oko pola milijuna eura, gdje se nadamo da će nas podržati Karlovačka županija, kada se prikupe sve ponude.
•Možete li garantirati da učenici sljedeće godine krenuti u novu školu?
- Ne mogu garantirati, ali s obzirom na dinamiku radova pretpostavljam da bi trebali uspjeti.
•Kako je organizirana nastava dok traju radovi u školi i koliko je to opterećenje za učenike?
- Učenici stvarno najviše pate, posebno zbog svoje prakse koja počinje u 7 ujutro, gdje su do 11 sati na vježbama, nakon toga imaju pauzu do 14, kada počinju sa nastavom koja traje do 19 sati. Sada još posebno pate zbog toga što nemaju adekvatnu prehranu. U pomoć nam uskoči Opća bolnica Karlovac koja učenicima 5. razreda dozvoljava korištenje svoje kantine. U principu je jako teško, no kada pitam učenike koji pišu državnu maturu biste li to ponovili, odgovaraju mi da bi svakako. Već preko 10 godina smo u Gimnaziji Karlovac, administrativne prostorije su u Šumarskoj školi i dva razreda su po potrebi smještena u Ekonomskoj.
•Nedavno je objavljena fotografija 60-te godišnjice mature učenika medicinske škole, kako to komentirate?
- Stvarno ih pozdravljam i stvarno se nadam da će se javiti da dođu na otvorenje škole, ja nemam njihove kontakte i ovim putem ih pozivam neka se jave.
•Medicinska škola iznimno je važna jer upisuju i deficitarna zanimanja, koja su to zanimanja?
- U ovoj školskoj godini uz medicinske tehničare upisujemo i farmaceutske tehničare koji se izmjenjuju sa fizioterapeutima. Mi upisujemo dva razreda medicinskih tehničara i sestara po 24 učenika, uz njih se upisuje razred od 20 učenika za smjer Farmaceut. Gledamo da ne radimo suficit kadra. Prije svake školske godine ravnatelji srednjih škola se nalaze sa predstavnicima Zavoda za zapošljavanje, Županije, Obrtničke i Gospodarske komore, gdje raspravljamo koliko bi učenika trebalo upisivati. Naša zanimanja nisu suficitna, no ako bi ih se previše upisivalo vrlo lako bi postala.
•Razmatrate li mogućnost još nekog programa?
- Da svakako, prvo mi pada na pamet laboratorijski tehničar. Napomenula bih da se i u Ogulinu upisuje razred medicinskih sestara.
•Do kada traju upisi i kada će biti objavljeni rezultati?
- Zaprimimo puno više prijava, nego što primamo, ali mi se moramo držati svojih kota. Jak pritisak nam je za smjer farmaceut, gdje je bodovni prag u rangu sa Gimnazijom. No sjećamo se vremena kada Medicinska nije bila tako popularna.

•Ostaju li učenici u Karlovcu i Karlovačkoj županiji nakon završetka školovanja ili odlaze drugdje?
- Zadnjih nekoliko godina je prestao trend odlazaka u strane zemlje. Nekoliko učenika upiše medicinu, dio na farmaciju ili studija za fizioterapeute. Svake godine skoro cijeli razred se zaposli u Općoj bolnici Karlovac i hitnoj, ostali se upisuju na fakultete.
•Kroz Medicinsku školu je prošao i niz liječnika iz Opće bolnice.
- Tako je, to je dokaz da se i iz Medicinske može ići na medicinu, ne samo gimnazije. No, trebaju dodatne pripreme, jer je naš smjer Medicinska sestra/tehničar zamišljen tako da učenici ostaju u struci. Neki ipak nastavljaju sa školovanjem.
•Koja bi bila Vaša poruka za osmaše i roditelje?
- Učenicima poručujem da koji god smjer odabrali neće pogriješiti, jer sve su naše škole fantastične, ali naša zanimanja treba živjeti. Ja nisam iz te struke, ali kada gledam naše učenike i njihove nastavnike vidim da oni taj posao zaista i žive. Pozivam sve zainteresirane da upišu našu školu, jer će zaista puno naučiti. Škola daje dovoljnu podlogu za daljnje obrazovanje. Kod nas učenici nisu samo broj, zaista im se dajemo u potpunosti. Svima želim sretan upis i ugodno ljeto.

•Vratit ćemo se samo na početak priče. Školsku godinu 2025/2026 upisujemo u novoj školi. Hoćete li nam otkriti boju fasade?
- Neću to otkriti. Ali Vas pozivam da se sljedeći puta vidimo ispred škole i u novoj kongresnoj dvorani. Osobno mislim da će to biti najljepša škola. Projekt je radio Kabinet arhitekture na temelju projekta arhitekta Ivana Kočevara.
•I Vi ste puno pridonijeli, da projekt uopće započne.
- Često po noći ne spavam nego razmišljam kako poboljšati novu školu. Moram spomenuti i svoje suradnike koji su mi uvelike pomagali u tome svemu. Županica je stvarno angažirana u ovom projektu, kao i Odjel za školstvo, tako da im se zahvaljujem što prate mene i moje ideje. Ogroman je problem bio što nismo imali svoje zemljište, što je glavni uvjet za prijavu na projekte Europske unije.
Razgovarao: M. Milovanović