Aktualni sat Gradskog vijeća

Od gradnji nogostupa, novih rupa na trasi vrelovoda, do božićnice i dodatka za umirovljenike...

VIŠE IZ RUBRIKE

Brojna pitanja

Vijećnici i pozicije i opozicije na današnjem Aktualnom satu uoči sjednice Gradskog vijeća postavljali su brojna pitanja, najviše vezanih uz komunalnu problematiku.

Tako je HDZ-ovog vijećnika Josipa Čavlovića zanimalo u kojoj je fazi nabava radova za nogostup u Žumberačkoj ulici.

Pročelnica Upravnog odjela za gradnju i zaštitu okoliša, Ana Hranilović Trubić rekla je da što se tiče postupka javne nabave za izgradnju navedenog nogostupa i rješavanje vode i kanalizacije, do sada su bila objavljena tri postupka.

-U prvom postupku se nitko nije javio, u drugom i trećem postupku iznosi su znatno premašili procijenjenu vrijednost pa su za njih donesene odluke o poništenju. Sada je u tijeku objava četvrtog postupka javna nabave, pojasnila je Hranilović Trubić.

HSS-ovog vijećnika Predraga Pavlačića je pak zanimalo je li Grad u kontaktu s Hrvatskim cestama i kada će krenuti izgradnja nogostupa u Zagrebačkoj ulici na Ilovcu.

Gradonačelnik Damir Mandić je kazao kako je nogostup u Zagrebačkoj ulici stalna tema njihovih koordinacija s Hrvatskim cestama, te dodao:

-Sama dokumentacija je spremna. Hrvatske ceste nakon iskustva s D6 više ne žele provoditi nabave u kojima je uključena vodoopskrba i kanalizacija, to nije njihov primarni posao. Oni od nas očekuju da najprije ViK odradi svoj dio posla, a onda će oni pokrenuti postupak nogostupa.  Vjerujem da ćemo kroz koji mjesec imati jasniju sliku oko toga, istaknuo je Mandić.

Alenko Ribić iz Domovinskog pokreta rekao je kako su se nakon obnove vrelovoda ponovno pojavili neki iskopi i rupe, a samo 12 takvih ograđenih rupa izbrojao je na Rakovcu, pa ga zanima o čemu se radi.

Direktor Gradske toplane, Zdravko Eremić izjavio je podsjetio je kako je revitalizacija vrelovodne mreže u Karlovcu u završnoj fazi.

-Obavljaju se završni radovi, završna testiranja i ispitivanja. Nove vrelovodne cijevi imaju ugrađen sustav detekcije popuštanja. Prilikom tih završnih ispitivanja ukazala se potreba za iskopom i otklanjanja nedostataka. Zato su izvođači morali pristupiti novim iskopima kako bi otklonili te nedostatke. U svakom slučaju do kraja ove godine svi završni radovi bi trebali biti gotovi, a ti novi iskopi su odgovornost izvođača radova i idu na njihov teret, a ne na teret Gradske toplane, poručio je Eremić.

Vijećnicu HDZ-a Marinu Jarnjević zanimalo je na što se odnosi dodatak od 50 eura ove godine za umirovljenike, koji su kriteriji za dobivanje tog dodatka, a pitala je i ima li kakvih promjena vezano uz božićnicu.

Pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Draženka Sila Ljubenko je rekla kako su u ovom rebalansu planirali sredstva u iznosu od 240 tisuća eura upravo za dodatak za umirovljenike.

-Točno je da će naši umirovljenici dobiti 50 eura. Pravo na taj dodatak imaju umirovljenici čija mirovina iznosi 470 eura ili manje, a da bismo znali koji su to umirovljenici poslali smo upit u Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje i ovih dana očekujemo podatke o kojem broju umirovljenika se radi. Mi u ovom trenutku procjenjujemo da se radi o oko pet tisuća takvih umirovljenika, navela je Sila Ljubenko.

Dodala je i kako će umirovljenici i drugi korisnici gradskog socijalnog programa dobiti božićnicu u iznosu od 45 eura, a radi se o 400 korisnika, od čega je 90 posto umirovljenika. Također uoči božićnih blagdana, korisnicima socijalne pomoći dodijelit će bonove u iznosu od 40 do 100 eura koje mogu iskoristiti u nekom od trgovačkih centara.