Prvi put video prijenos sjednice putem Youtube kanala

Od gradnje sustava obrane od poplava Ogulina do odlaganja radioaktivnog otpada

VIŠE IZ RUBRIKE

  Županijska skupština sjednicu je kako je to već uobičajeno započela Aktualnim satom. Skoro da i nije bio područja života za koje vijećnici nisu imali pitanja županijskim dužnosnicima, pročelnicima i direktorima tvrtki koje su u ingerenciji županije.  Tijek sjednice zainteresirani su, baš kao i one Gradskog vijeća Karlovca, mogli prati u živom video prijenosu putem Youtube kanala. Izdvojili smo neka pitanja i odgovore. HDZ-ov vijećnik Željko Lipošćak pitao je  kada će se zakopati prva lopata i započeti konkretni radovi vezani uz izgradnju sustava  obrane od poplave grada Ogulina. Odgovorila mu je zamjenica župana Martina Furdek Hajdin.

  -Taj projekt se sastoji od četiri podprojekta i tri projekta koji nastali upravo izgradnjom sustava obrane od poplava, a to je izmještanje dalekovoda, ceste i vodovoda. Ukupna vrijednost projekta iznosi 150 milijuna kuna. Pored rijeke Vitunjčice već su krenuli pripremni radovi te se radi o zaštitnom zidu zgrade objekta Ribnjak. Službeno će radovi biti otvoreni tijekom ožujka sukladno terminima koje usklađuju župan Damir Jelić i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran  Đuroković.  Istaknula bih da smo uključivanjem u rješavanje imovinsko pravnih odnosa zaista  akcelerirali mogućnost realizacije izvođenja radova. Sada smo od 339 zaprimljenih predmeta, riješili preko 70 posto; ostalo je  97 nekretnina koje treba riješiti da bi se radovi mogli nastaviti.   U prvoj faza, dakle zaštiti Ribnjaka, riješeni su kompletni imovinsko pravni odnosi, te su ugovoreni radovi. Vrijednost ove investicije iznosi 1,8 milijuna kuna, a prema očekivanjima dovršetak radova treba biti do kraja ove godine. Lani započeto, ove godine se nastavlja čišćenje Đulinog ponora u vrijednosti do milijun kuna. Za taj posao bit će zadužene Hrvatske vode.

  Jedno od pitanja HDZ-ovog vijećnika Damira Škrtića bilo je vezano uz izgradnju mosta u Bukovlju na rijeci Mrežnici. Odgovarajući mu ravnatelj Županijske uprave za ceste Stjepan Turković je kazao.

  - Do sada su obavljeni geomehanički radovi te je izabran  projektant. Moje su procjene da će taj most do kraja ove godine dobiti građevinsku dozvolu te da ćemo u 2020. godini raspisati natječaj za njegovu izgradnju. Most bi bio u potpunosti bio gotovo 2021. godini. Sama izgradnja mosta pridonijet će daljnjem turističkom razvoju ovog kraja.

  -Hoće li stanovništvo naše Županije dobiti službeno priopćenje o događaju sa 14. na 15. veljače, a riječ je o eksploziji i podrhtavanju tla, pitala je Vanja Pahljina iz Živog zida.

  Odgovor županijskog pročelnika Kristijana Čujka bio je sljedeći.

  -Radilo se najvjerojatnije o eksploziji mine, ali uputit ćemo pismeni upit nadležnim službama kako bismo dobili precizniji odgovor.

  Župan Damir Jelić je odgovorio i vijećniku Živog zida Goranu Glavurtiću da na Babinoj gori nije predviđeno odlaganje nikakvog oblika radioaktivnog otpada te građani mogu biti mirni. To ni zakonski nije predviđeno, niti toga ima u projektu, poručio je župan.  (m.m.)

  Foto: i.č.