Tvrtka Čistoća

Od danas u funkciji aparat za preuzimanje otpadne ambalaže na Reciklažnom dvorištu na Ilovcu

VIŠE IZ RUBRIKE

Razdvajanje otpada

Tvrtka Čistoća će od 1. siječnja 2024. godine povećati broj odvoza plavih i žutih kanti, s time da se neće povećavati cijena odvoza otpada, poručio je gradonačelnik Mandić

Od danas na reciklažno dvorište na Ilovcu građani Karlovca moći će dovesti svu PET i ostalu otpadnu ambalažu sa povratnom naknadom i za to dobiti određeni novac. Ujedno građani mogu dovesti i ostali višak otpada koji imaju kod kuće i baciti ga na mjesto koje je za to predviđeno bez naknada. A nakon dva dolaska na reciklažno dvorište, račun im se smanjuje za pet kuna.

Potvrdio je to na današnjoj konferenciji za novinare direktor Čistoće, Vlatko Ivka predstavljajući novi aparat za preuzimanje otpadne ambalaže.

Količina PET ambalaže koja se doveze nije ograničena, a radno vrijeme je ponedjeljkom, srijedom i petkom od 7 do 15 sati, utorkom, četvrtkom od 12 do 20 sati, a subotom od 7 do 15 sati.

Ivka je stoga pozvao građane da ubuduće dolaze otpadnu ambalažu odlagati na Ilovac, te da ne moraju više ići u trgovačke centre i čekati u gužvi, kao i da što više koriste reciklažna dvorišta.

Otkrio je i druge najznačajnije projekte Čistoće vezane uz modernizaciju tvrtke.

-Danas smo završili javnu nabavu za nabavu dva nova specijalna vozila za odvoz smeća, u fazi nabave smo stroja za usitnjavanje glomaznog otpada i izdvajanje metala iz njega, te za usitnjavanje drveta koje se potom može koristiti za proizvodnju iverica, paleta i slično, izjavio je dodavši i kako iduće godine na ovom reciklažnom dvorištu planiraju gradnju velike hale koja bi štitila od vremenskih nepogoda…

Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako smo u osam mjeseci ove godine u odnosu na prošli godinu uspjeli povećati količinu odvajanja otpada sa 16 na 26 posto, te kako je u konačnici sukladno i direktivama i interesu svih nas, cilj postići 50 posto razdvajanja.

-S jedne strane možemo biti zadovoljni, ali poruka je svima nama u Karlovcu da je moguće, ali moramo i bolje. Sustav gospodarenja otpadom koji je zaživio od srpnja 2020. godine kod nas u Karlovcu pokazuje da je s jedne strane održiv, ali isto tako da se navike ne mogu mijenjati tako brzo, već treba proći određeno vrijeme, kazao je.

Već sada se, kako je naveo, vide potrebe i za određenim promjenama.

-Čistoća će od 1. siječnja 2024. godine povećati broj odvoza plavih i žutih kanti, odnosno papira i plastike, s time da se neće povećavati cijena odvoza otpada. Grad Karlovac je zajedno s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost osim u ovom projektu i u projektu izgradnje druge kazete na odlagalištu. Ona je na neki način garancija da dok ne bude gotov Centar za gospodarenje otpadom na Babinoj Gori u Karlovcu imamo kontrolu nad svojim otpadom. Cilj je da „brdo“ na Ilovcu u travnju privedemo prema zatvaranju. Što više budemo odvajali, to ćemo manje odlagati otpada na Ilovcu i to je odgovornost svih nas, poručio je Mandić.

Osvrnuo se i na ekološku rentu koja se isplaćuje stanovništvu koje živi uz sami deponij, rekavši kako će kroz narednih mjesec dana svi oni koji su do sada imali pravo na ekološku rentu, sredstva primati i dalje.

Najavio je i kako će zajedno sa sindikatom uskoro ponovno sjesti i vidjeti kako bi zaposlenici koji rade zahtjevan posao, prije svega oni koji metu ulice i odvoze otpad bili adekvatno plaćeni.