Prvi Karlovački

“Očekuje nas ovog ljeta puno posla, trebat će složiti sve te lige”

Autor: Branko Obradović

24.05.2020

Sport

Razgovor: Tomislav Kuzman, glavni tajnik Nogometnog saveza Karlovačke županije

Nakon dva mjeseca pauze sport se polako pokreće i vraća, a takva je situacija i s nogometom. Nogometni savez Karlovačke županije postupao je cijelo vrijeme po odlukama Hrvatskog nogometnog saveza, koji je postupao sukladno odlukama Nacionalnog stožera civilne zaštite. Klubovi iz Prve hrvatske nogometne lige prvi su počeli s treninzima, a odlučeno je da će se nastaviti natjecanje u prvoligaškom rangu i u Hrvatskom nogometnom kupu. Sve ostale lige zaključene su po trenutnom stanju. Nogometni savez Karlovačke županije zaključio je sve lige i sada se razmišlja o idućoj sezoni. O situaciji u županijskom nogometu, odlukama koje su donesene i pripremama za novu sezonu razgovarali smo s glavnim tajnikom Nogometnog saveza Karlovačke županije Tomislavom Kuzmanom.

Pauza od dva mjeseca dovela je do značajnih promjena u nogometu na nacionalnoj razini, ali i u Karlovačkoj županiji. Kako ste reagirali vi u Nogometnom savezu Karlovačke županije?

-Nažalost, sve nas je ta situacija šokirala, iznenadila i unazadila. Hrvatski nogometni savez donio je odluku da se prekidaju sva natjecanja osim Prve Hrvatske nogometne lige i Hrvatskog nogometnog kupa. Isto tako, informacije su da će se igrati Prva hrvatska nogometna liga za žene i Prva hrvatska futsal liga, dok su sva ostala natjecanja prekinuta i zaključena. Samim time održali smo i sjednicu Izvršnog odbora Nogometnog saveza Karlovačke županije i donijeli identične odluke, naravno na preporuku Hrvatskog nogometnog saveza.

U srijedu, 13. svibnja klubovi su počeli trenirati, ali je dan kasnije stigla preporuka HNS-a da se ne trenira do 10. lipnja. Kako to komentirate?

-Da, stigla je preporuka HNS-a da se klubovi suzdrže od treniranja do 10. lipnja, jer u ovoj sezoni više neće biti natjecanja. Ustvari, to je preporuka, nije to nikome zabrana, ako netko zaista želi trenirati. To je sada jedna sasvim druga stvar, jer su otvorena dječja igrališta i sportski tereni diljem Hrvatske. Preporuka je na snazi do 10. lipnja i nakon toga će svi klubovi moći trenirati. Vrlo vjerojatno će se igrati i kvalifikacije za Prvu hrvatsku nogometnu ligu i Drugu hrvatsku nogometnu ligu. S obzirom da ne znamo kakva će biti situacija s koronavirusom, neke su najave da bi tijekom jeseni moglo doći do drugog vala, vrlo lako je moguće da će natjecanja u novoj sezoni krenuti nešto ranije.

Pobjednik Prve županijske nogometne lige išao je u kvalifikacije za ulazak u Četvrtu nogometnu ligu Središte. Hoće li ove godine “Slunj” igrati kvalifikacije?

-Moramo pričekati sjednicu Međužupanijskog nogometnog odbora Središta Zagreb, koji obuhvaća pet županija, Sisačko-moslavačku, Krapinsko-zagorsku, Karlovačku, Zagrebačku i Grad Zagreb. Na toj će sjednici biti donesena odgovarajuća odluka, da li će Četvrta hrvatska nogometna liga Središte ostati na šesnaest klubova ili će se širiti na osamnaest. Naravno, ovisi i o situaciji u trećeligaškom rangu, jer je najavljeno od strane HNS-a da se treće lige mogu širiti na osamnaest klubova. To je bilo sukladno odluci Hrvatskog sabora da je jednostavno došlo do izmjena u Zakonu o sportu, gdje se iznimno ove godine, ne mora donositi promjena u sustavu natjecanja godinu dana ranije, nego u kraćem roku. Tako da je vrlo lako moguće da će se Treća hrvatska nogometna liga širiti na osamnaest klubova, a onda je pitanje kako će se formirati niže lige. Za to moramo pričekati određeno vrijeme.

Po svemu “Karlovac 1919” kao prvak Četvrte nogometne lige Središte igrat će u idućoj sezoni u trećeligaškom rangu. Je li to definitivno?

-Mislim da to još mora potvrditi Izvršni odbor Hrvatskog nogometnog saveza, ali prema svemu ovome, a vezano i uz odluku da se treće lige mogu proširiti do osamnaest klubova, ne vidim razloga zbog čega “Karlovac 1919” ne bi od jeseni igrao u Trećoj hrvatskoj nogometnoj ligi.

Nogometaši “Karlovca 1919” odradili su jedan trening, svi su bili željni nogometa, ali nisu nastavili s treniranjem zbog preporuke HNS-a. Hoće li im štetiti velika pauza?

-Da, dobio sam informaciju da je bilo puno igrača na treningu, svi su željni aktivnosti, lijepo je vrijeme, dva mjeseca nažalost nitko ništa nije mogao raditi. “Karlovac 1919” prihvatio je preporuku HNS-a i do daljnjeg neće trenirati. S jedne strane nažalost je šteta, jer dva mjeseca nije bilo aktivnosti, kako i kada će se nastaviti s treninzima to je do kluba. Nadam se da će igrači kroz ova tri tjedna, koliko se neće trenirati, ipak samostalno trenirati i možda malo igrati nogomet te da će ostati u formi i trenažnom procesu. U cijeloj ovoj lošoj situaciji, dobra je stvar što se ta korona kod nas dogodila od sredine trećeg mjeseca, kada je došlo lijepo vrijeme, pa su se igrači mogli individualno rekreirati i trčati. Nije toliko loša situacija, kolika bi bila da se to dogodilo u prosincu ili siječnju.   

Nogometni savez Karlovačke županije morao je odgoditi niz aktivnosti, koje su planirane za ovu godinu. O čemu se sve radi?

-Kako smo otkazali nastavak sezone 2019./2020. na isti način smo otkazali i manifestaciju “Dan nogometa”, koja se tradicionalno održava početkom lipnja. Na toj manifestaciji je dodjela svih pehara i medalja, plaketa zaslužnim sportskim djelatnicima i klubovima koji imaju obljetnice u toj godini. Isto tako u sklopu “Dana nogometa” bilo je i finale Kupa Nogometnog saveza Karlovačke županije.  

Kada će ustvari biti odigrana završnica županijskog kup natjecanja?

-Dobili smo odluku HNS-a da do 24. kolovoza trebamo prijaviti pobjednika nogometnog kupa za područje Nogometnog saveza Karlovačke županije. Ovisno o terminu početka nove sezone na razini županija i u višim rangovima, u planu je da dva vikenda prije toga mi iskoristimo za odigravanje polufinala i finala, jer nam je ostala samo ta faza natjecanja i tu nismo u problemima. Naše kolege iz Sisačko-moslavačke županije su u težoj situaciji, jer još imaju za odigrati pet kola.

Morali ste otkazati i ovogodišnje izdanje kadetskog turnira “Branko Čavlović Čavlek”. Kakva je tu situacija?

-Sukladno svim tim odlukama otkazali smo i kadetski turnir “Branko Čavlović Čavlek”, koji je bio planiran za kraj srpnja i početak kolovoza. Otkazani su tradicionalni turniri “Mladen Ramljak” u Zagrebu i “Kvarnerska rivijera” u Rijeci, pa smo slijedom toga i mi na preporuku odlučili odgoditi naš turnir. Mislimo da je u ovoj situaciji to ipak bolje, jer trebalo je doći nekoliko inozemnih ekipa, a ne znamo kakva će biti situacija u zemljama od kuda su te ekipe trebale doći. Neće svijet propasti, ako jednu godinu preskočimo.   

Kada počinju pripreme za novu sezonu?

-U planu je da za nekoliko dana održimo sjednicu Izvršnog odbora Nogometnog saveza Karlovačke županije. Prva sjednica bila je telefonska, gdje su samo donesene odluke vezane uz nastavak natjecanja i aktivnosti oko “Dana nogometa” i turnira “Branko Čavlović Čavlek”. Sve ovo ostalo, vezano uz licenciranje i pripreme za novu sezonu, vrlo brzo ćemo započeti. Prvo je naravno licenciranje Prve županijske nogometne lige, rokovi će vjerojatno biti malo pomaknuti. Uvijek smo davali rok za prvu odluku, odnosno prikupljanje sve dokumentacije 1. lipnja, a konačna odluka bila je 30. lipnja. Ukoliko će materijali prema klubovima ići do 1. lipnja, normalno da moramo dati određeni rok od petnaest, dvadeset dana da nam sve to dostave i da vidimo gdje su nedostaci i da li imaju svi uvjete za igranje u Prvoj županijskoj nogometnoj ligi.  

U stalnim kontaktima ste sa svim županijskim klubovima, da li postoji opasnost od osipanja kadra u klubovima?

-Da, to je problem, posebno kod mladeži. Pitanje je na koji ćemo način taj dio nastaviti, hoće li doći do osipanja, a to ćemo vidjeti kada krenu treninzi. Hoćemo li morati ublažavati kriterije Prve županijske nogometne lige, za sada nemamo najava iz klubova da će to biti potrebno, ali ukoliko bude, moramo biti na sve spremni. Mi bi rado da ostanu isti kriteriji, uz seniore tri selekcije mladeži, do sada su to bili mlađi pioniri, pioniri i juniori. S time da smo uvijek klubu koji dolazi iz Druge županijske nogometne lige jednu sezonu dopustili da umjesto mlađih pionira ili pionira ima limače. To je bio jedan malo blaži kriterij, da li ćemo morati donijeti odluku za cijelu ligu, to je u ovom trenutku prerano reći.

Morate biti popustljivi prema klubovima, jer će oni imati problema i s organizacijom treninga i utakmica. Što će sve klubovi morati ispuniti po tom pitanju?

-Da, tu će biti dosta organizacijskih problema. Preporuka koja je prva stigla od Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo je da se svlačionice ne bi smjele niti koristiti. Vidjet ćemo u lipnju kada krenu treninzi, što se može učiniti po tom pitanju. Naravno da će i HNS sukladno svim ovim odlukama donijeti preporuku na koji način provoditi treninge i nakon toga kada dođe vrijeme kako organizirati utakmice.

Hoće li Prva županijska liga ostati na deset klubova?

-I to je sada pitanje, prvo moramo vidjeti što će biti sa “Slunjem”, postoji mogućnost da i bez kvalifikacija uđe u viši rang. Iz Prve županijske lige nitko ne ispada, svih deset klubova ostaje u tom rangu natjecanja. Treba dopustiti i klubu iz Druge županijske lige da uđe u prvoligaški rang. Pitanje je da li taj klub ispunjava potrebne uvjete. Zna se da do četvrtog mjesta dopuštamo ulazak u viši rang, a poznata je situacija po klubovima. Ukoliko bude zainteresiranih i Izvršni odbor donese takvu odluku, moguće je i proširenje Prve županijske lige na dvanaest klubova. Ukoliko “Slunj” ode u viši rang u tom slučaju je samo jedno upražnjeno mjesto za Ligu deset, a tri za Ligu dvanaest, pitanje je da li u ovom trenutku imamo tri kluba za prvoligaški rang.

Koji su to klubovi koji konkuriraju za prvoligaški županijski rang?

-“Dobra” iz Novigrada kao prvak ima problema s mladeži i u tom dijelu nemogućnost ispunjavanja uvjeta. “Barilović” ima jednu selekciju mladeži, a trebaju još dvije. Na trećem mjestu je “Cetingrad”, koji uopće nema ekipe mladeži. Na četvrtom mjestu je “Mladost” iz Rečice, koja ima dovoljan broj selekcija mladeži. U tom nekakvom dijelu do četvrtog mjesta gledat će se situacija i naravno koliko su klubovi zainteresirani i koliko mogu ispuniti kriterije. Pitanje je hoće li se kriteriji smanjivati. Uglavnom imat ćemo ovog ljeta posla preko glave, trebat će složiti sve te lige, a posebno lige mladeži.

Branko Obradović

Autor: Branko Obradović