Priopćenje Građanske inicijative Probudi Karlovac

Obnovimo i probudimo Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

   

  Galerija Vjekoslav Karas i državni Arhiv u Karlovcu kulturne su ustanove u Karlovcu koje iz dana u dan propadaju. Tko je dopustio da kulturno blago u gradu propada, zašto se te zgrade energetski ne obnavljaju, a da ne spominjemo mogućnost za stavljanje solarnih kolektora na krovove?

  Novca ima, a država nije u stanju uzeti europski novac i energetski obnoviti zgrade u centru grada. Nije ni čudo da nam centar izgleda kao ruglo. Zar Karlovac nema svog predstavnika u Ministarstvu kulture? Pomoćnik ministrice za kulturu je zaboravio na Karlovac i dopušta da kulturno blago u Karlovcu nalikuje na zgrade koje kao da su služile kao kulise za snimanje   pomalo zaboravljene serije Sivi dom.

  Tko je kriv za ovaj nemar, država, županija, grad? Građevinskih skela u gradu nema tako da je i pticama na grani jasno da od radova u našem gradu nema ništa.

  Vlast nije imala sluha, a očito ni volje pomoći stanarima oko provedbe i realizacije energetske obnove, čime su ostali prepušteni sami sebi.

  Za razliku Karlovca neki gradovi planiraju krenuti i s obnovom višestambenih zgrada, posebno onih gdje stanari to nisu u mogućnosti sami učiniti radi lošijeg imovinskog statusa. Ovako nešto u Karlovcu  nažalost nećemo gledati uskoro, ponajprije zbog nepostojanja volje gradske vlasti, tako da će stambene vizure u centru i dalje biti derutne, a energetska obnova stanarima nedostižna. Zašto postoji tvrtka Inkasator ako nije u stanju rješavati energetske obnove privatnih, a da ne spominjemo državne objekte. Najveći doseg ove gradske i županijske vlasti je očito dizanje troškova života poput najavljenog poskupljenja komunalne naknade, skupog parkiranja, grijanja i uspješnog poticanja iseljavanja iz Karlovca.

  Pitamo državu, županiju i grad tko će odgovarati što će milijuni bespovratnih sredstava iz Europskih fondova otići u vjetar.