Jedan od najtežih dana u povijesti

Obljetnica je napada na grad - 4. listopada 1991.- dan kad je rat došao u Karlovac

VIŠE IZ RUBRIKE

Prošle su 32 godine

Razarano je samo središte grada, napadana su sela u okolici, a najveće su se borbe vodile na Turnju i Gornjem Mekušju, gdje su hrvatski branitelji uspjeli spriječiti ulazak neprijatelja u sam grad

Karlovčani se danas prisjećaju jednog od najtežih dana u svojoj povijesti – 4- listopada 1991. godine, dana kad je rat stigao u Karlovac.

JNA je zajedno sa srpskim rezervistima prije 32 godine počela opći napad na grad u jutarnjim satima. Sve je krenulo nadlijetanjem aviona, a nakon toga grad je zasut granatama. Uslijedio je napad JNA tenkovima. Preko Slunjskih brda primakli su se gradu.

Razarano je samo središte grada, napadana su sela u okolici, a najveće su se borbe vodile na Turnju i Gornjem Mekušju, gdje su hrvatski branitelji uspjeli spriječiti ulazak neprijatelja u sam grad.

U isto vrijeme na gradskim ulicama od snajperista koji su pucali iz vojarni, gdje su se još uvijek nalazili pripadnici JNA, stradavali su civili.

U početku slabo naoružani i nedovoljno organizirani, branitelji su se teško odupirali, a uz to grad je bio pritisnut i dolaskom brojnih prognanika.

Zauzimanjem vojarni i vojnih skladišta učvrstila se i crta karlovačke obrane, ali se granatiranje i dalje nastavilo.

U samo četiri dana je na Karlovac ispaljeno tri tisuće granata, ubijeno je tridesetak ljudi, na tisuće su prognane iz sela karlovačke okolice.

U spomen na te tragične događaje, kada je Karlovac, unatoč žestini napada i obranjen, danas će na Turnju biti održan prigodni program pod nazivom Sjećanje na Turanj, a u večernjim će satima na otvorenom dijelu Muzeja Domovinskog rata biti zapaljene baklje.