Prvi Karlovački

Objektivom kroz psihu u Centru za mlade

Autor: Leo Stakovic

26.11.2019

Karlovac

Povodom mjeseca borbe protiv ovisnosti izložba „Objektivom kroz psihu“ i predavanje na temu mentalnog zdravlja

Već se duže vrijeme diljem Hrvatske obilježava Mjesec borbe protiv ovisnosti, od 15. studenog do 15. prosinca. U Karlovačkoj županiji niz je aktivnosti kojima se pokušava osnažiti širu populaciju, a posebno mlade u prevenciji konzumacije psihoaktivnih tvari. Udruga Carpe Diem, u suradnji sa Integrativnim centrom za mentalno zdravlje i Savjetom mladih grada Karlovca, uključuje se u obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti organiziranjem izložbe i predavanja. 

„Objektivom kroz psihu“ je izložba čiji autori su izabrani na foto natječaju koji se provodio prošle godine među srednjoškolcima. Tema natječaja pa i samih fotografija je ovisnost u očima mladih odnosno kako oni vide ovisnost.  Natječaj je provodio Integrativni centar za mentalno zdravlje, a u odabiru najboljih fotografija sudjelovali su i članovi Savjeta mladih grada Karlovca. Želja je bila ovim foto natječajem i izložbom pobuditi kreativnost kod mladih te promovirati zdrave modele ponašanja, nasuprot ovisničkom. Također, ovom izložbom, daje se doprinos smanjenju stigme psihičkih smetnji u društvu, budući stigmatizacija osoba sa psihičkim poteškoćama često uzrokuje snažniju patnju od samih simptoma. Nakon otvorenja slijedi predavanje o mentalnom zdravlju s naglaskom na ovisnička ponašanja.

Obilježavanje Mjeseca borbe protiv ovisnosti je dio projekta Centar za mlade Grabrik kojeg financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.

Izložba „Objektivom kroz psihu“ i predavanje dr. Igora Salopeka o mentalnom zdravlju održat će se u četvrtak, 28. studenog u 19 sati.

Autor: Leo Stakovic