Prvi Karlovački

Objavljen natječaj za financiranje projekata udruga iz Gradskog proračuna za 2021. godinu-osigurano 1,150 milijuna kuna

Autor: Sunčica Laić

18.01.2021

Karlovac

Cilj nam je očuvati naše civilno društvo, jer mislim da smo mi u Karlovcu preko toga i prepoznati i šire izvan našega grada jer udruge civilnog društva zaista daju onu jednu dodanu vrijednost svim aktivnostima u našem gradu, poručio je gradonačelnik Mandić

 

Objavljen je natječaj za financiranje projekata udruga iz Gradskog proračuna za 2021. godinu za što je osigurano 1,150 milijuna kuna.

S današnjim danom, 18. siječnja, otvoreni su natječaji za sve naše udruge, prije svega govorim o udrugama civilnog društva. Protekle godine uslijed pandemije koronavirusa mi smo u rebalansu proračuna u svibnju morali odustati od svih tih natječaja i ta sredstva smo tada prenamijenili prije svega za potpore našim obrtnicima i gospodarstvu, odnosno građanima i tada su sve naše udruge ostale bez tih sredstava s kojima one inače jako dobro gospodare i provode svoje aktivnosti tijekom godine. Vrijedi naglasiti da je na neki način posebno teško bilo udrugama civilnog društva koje rade u području kulture i s te strane oni su jako teško proživjeli 2020. godinu i mi smo toga svjesni, a u proračunu smo morali i nekom njihovim programima smanjiti sredstva, istaknuo je gradonačelnik Damir Mandić naglasivši kako njima zapravo nije ni bilo moguće raditi i nisu ni mogli provoditi svoje aktivnosti.

-Ove godine odlučili smo se upravo zbog 2020. godine krenuti s tim natječajima što prije i zato krećemo u siječnju. Važno je naglasiti da su uvjeti natječaja ostali isti kao i prethodnih godina, a došlo je do nekih promjena s obzirom na posljedice krize. Tako četiri naše tvrtke neće raspisivati natječaje ove godine, a to su Hrvatski radio Karlovac, Gradska toplana, Hostel Selce i tvrtka Mladost, ali naše ostale četiri tvrtke Vodovod i kanalizacija, Čistoća, Inkasator i Zelenilo raspisuju natječaj i na njihovim mrežnim stranicama danas su ti natječaji objavljeni. Jednako tako unutar Gradskog proračuna, u odjelu društvenih djelatnosti, odnosno u odjelu ureda gradonačelnika također se raspisuju natječaji prema uvjetima koji su i do sada vrijedili. Ukupan iznos ove godine u Gradskom proračunu, odnosno prema financijskom planu naših tvrtki je 1,150 milijuna kuna. Natječaj traje 30 dana i ovim putem pozivam sve udruge koje ispunjavaju uvjete, a koje su se i do sada javljale na natječaj, da na našim mrežnim stranicama i stranicama navedenih tvrtki provjere uvjete natječaja i prijave se. Uvjeren sa i nadam se da će nakon ožujka ipak naš život koliko toliko stabilizirati i da ćemo moći provoditi određene aktivnosti koje smo i do sada provodili i da će udruge civilnog društva ova sredstva moći koristiti baš onako kako oni znaju i umiju. Cilj nam je očuvati naše civilno društvo, jer mislim da smo mi u Karlovcu preko toga i prepoznati i šire izvan našega grada jer udruge civilnog društva zaista daju onu jednu dodanu vrijednost svim aktivnostima u našem gradu. Naravno, ovdje mogu spomenuti, pogotovo kada govorimo o kulturi da smo mi u proračunu predvidjeli sredstva i za obilježavanje Dana grada tako da će oni imati priliku uključiti se sa svim svojim aktivnostima i u taj proces, poručio je Mandić.

Za potrebe informiranja zainteresiranih udruga Grad Karlovac će 26. siječnja 2021. godine s početkom u 17 sati organizirati  javno online predstavljanje Javnog natječaja za financiranje projekata udruga iz Proračuna Grada Karlovca za 2021. godinu. Predstavljanje će se prenositi kao livestream na Youtube kanalu Grada Karlovca. Tijekom livestreama sudionici će moći slati svoje primjedbe, mišljenja i prijedloge na e-mail adresu udruge@karlovac.hr. Primjedbe i prijedlozi se mogu poslati i unaprijed, a najkasnije do završetka predstavljanja te će se na iste i odgovoriti.

Foto: (ič)