Prvi Karlovački

Obitelj Brdar iz Plaškog već se 18 godina bavi pčelarstvom

20.05.2020

Vijesti

Danas se obilježava Svjetski dan pčela

Povodom Svjetskog dana pčela, zamjenica župana Martina Furdek-Hajdin s predsjednicom Pčelarskog društva Ogulin Vesnom Kovačević, načelnikom Perom Damjanovićem i zamjenikom Ivanom Šegom obišla je obitelj Brdar iz Plaškog, koja se već 18 godina bavi pčelarstvom.

Posjeduju oko 50 košnica i članovi su Pčelarskog društva Ogulin u kojem aktivno sudjeluju. Razgovarali su o trenutnoj situaciji pčelarstva, proizvodnji meda i svim blagodatima koje pruža.

Pčelarsko društvo Ogulin obuhvaća grad Ogulin i općine Plaški, Josipdol i Tounj te broji 131 člana. Većim dijelom, radi se o pčelarima koji posjeduju manje od 30 košnica. Predsjednica Pčelarskog društva Vesna Kovačević iskazala je kako se krajem rujna svake godine, održavaju Dani meda na kojima se već tradicionalno predstavljaju proizvodi lokalnih proizvođača. Osim podrške lokalnim proizvođačima, cilj je usvajanje navike korištenja meda u svakodnevnom životu, kao jednog od najzdravijih proizvoda.

Također, Pčelarsko društvo nekoliko puta godišnje provodi radionice i edukacije u vrtićima i osnovnim školama, kako bi se najmlađe populacije upoznale s važnosti pčela koje imaju za gospodarstvo i okoliš.

Naglašeno je kako je Ogulin zajedno s Gorskim Kotarom, ušao u zaštitu oznakom izvornosti „Goranskog meduna“. Radi se o crnogoričnom medu, životinjskog podrijetla, za čiju proizvodnju je zainteresirano čak 30-ak pčelara s područja, gdje je uključena i općina Saborsko.