Dječji forum grada Ozlja

Obilježili Dan ružičastih majica

VIŠE IZ RUBRIKE

  Prevencija vršnjačkog nasilja

  Povodom Dana ružičastih majica, članovi Dječjeg Foruma Grada Ozlja snimili su video kojim žele prikazati i osvijestiti kako je ljepše dijeliti dobra djela nego nasilje i mržnju.

  Kroz razne scenarije  prikazali su svakodnevne situacije u kojima i sitnica može nekome puno značiti. Simboličnom  rečenicom „šalji dalje“ žele potaknuti svakoga tko gleda video da nastavi niz širenja dobrih dijela i da  uvijek pomognete nekome u nevolji. „Budi i ti Superfrend i ŠALJI DALJE! „ poruka je malih forumaša.

  Neke od poruka djece:

  „Niste svjesni koliko dobra djela uljepšavaju svijet.“

  „Dobrota i pomaganje je jako dobra stvar“

  „Iz dobrote i sreće možemo pomoći u bilo kakvim situacijama“

  Članovi Dječjeg foruma u ovom su tjednu sudjelovali i u radionici Forum teatra koja se provodi kao dio projekta Superfrend, koji za cilj ima prevenciju vršnjačkog nasilja. Radionica Forum teatra održala  se 24.02. i 25.02. u suradnji s Kreativnim centrom Košnica iz Zagreba. Kroz intenzivnu dvodnevnu  radionicu, polaznici su imali priliku savladati nova znanja i vještine (stvaranje povjerenja, upoznavanje  i zbližavanje, razvijanje vještina verbalne komunikacije i pokreta,) osvijestiti problematiku vršnjačkog  nasilja te osmisliti i pripremiti Forum scenu. Izvedba Forum scene održala se u ponedjeljak 26.02. u  OŠ Slava Raškaj, pred učenicima 5., 6. i 7. razreda koji sudjeluju u projektu Superfrend. Bio je to  ujedno i uvod u tjedan u kojem se obilježava dan borbe protiv vršnjačkog nasilja.

  Forum kazalište je oblik participativnog kazališta u kojem aktivno sudjeluje publika i glumci,  pokušavajući ponuditi prihvatljiva rješenja za rješavanje problemske situacije koja se prikazuje u  predstavi. Ova tehnika pokazala se jako uspješnom u prevenciji međuvršnjačkog nasilja jer poziva na  dijalog, na djelovanje, empatiju i otvara jedan drugačiji pogled na svijet. Upravo je iz tog razloga ova  aktivnost dio projekta Superfrend, namijenjena učenicima od 5. do 8. razreda, s ciljem da ih se  potakne na promišljanje i djelovanje.

  Ovako je radnju Forum scene prepričala jedna od polaznica:

  "Scena Forum teatra priča o djevojčici Josipi koja je željela ići na državno natjecanje iz matematike  kako bi udovoljila tati koji je profesor matematike. Međutim, na natjecanje je prošla druga djevojčica  iz razreda po imenu Ela što je Josipu jako razljutilo. Kada je Josipa nazvala tatu i rekla mu da nije  prošla na natjecanje, tata joj je rekao da ga je jako razočarala. Zbog tatinih riječi, Josipa je bila još jače  ljuta što nije prošla na natjecanje, a bila je ljuta i na Elu. Ela je bila sretna jer ide na natjecanje u  Zadar jer prošle godine nije išla na more pa se možda ove godine uspije okupati u moru i svoju sreću  je podijelila s prijateljicom Sanjom. Josipi i njezinim prijateljicama Melisi i Maji bilo je dosadno, nije  im se dalo pisati zadaću pa su pričale ružno o Eli, vrijeđale njezinu odjeću, kosu i njezine uspjehe u  školi. Tada se Josipa sjetila da u razrednu grupu napiše :Tko misli da je Ela „Krinch“ neka lajka poruku!  Poruku je lajkalo 14 učenika iz razreda, a kada je Ela vidjela poruku, jako se rastužila i počela plakati.  Prijateljica Sanja Eli je predložila da sve ispriča razrednici, ali ju Ela nije željela smetati“

  Učenici koji su gledali predstavu izrazito su pozitivno reagirali na izvođenje Forum predstave, aktivno  sudjelujući u rješavanju problema, predlaganju drugačijih rješenja situacije, kritičkom promišljanju o  ulogama i ponašanju aktera Forum scene, a sve s ciljem osnaživanja lika Ele koja je u predstavi bila  „potlačeni“ odnosno žrtva nasilja, osvještavanja uloge promatrača u samom činu nasilja te ponašanju  „tlačitelja“ odnosno osobe koja čini nasilje. Zanimljivo je bilo promatrati kako djeca koja se u  stvarnom životu nalaze u ulozi žrtve nasilja, promatrača ili čak i nasilnika, aktivno sudjeluju u  predlaganju rješenja ove problemske situacije, što je pokazatelj koliko je ova tehnika zaista efikasna i  može doprinijeti prevenciji nasilja. Ako razumijemo zašto uopće dolazi do nasilja, da se iza njega krije  neka nezadovoljena potreba djeteta, emocija ili trauma te da je dijete koje čini nasilje također žrtva  kojoj treba podrška i pomoć odraslih, onda možemo krenuti na put rješavanja problema vršnjačkog  nasilja. Kroz izvođenje ove Forum scene još jednom se pokazalo kako djeca dobro reagiraju na „igru  uloga“ i puno lakše kroz taj medij komuniciraju ono što osjećaju i što ih muči, ali također i jačaju  empatiju, osvještavaju posljedice svojih djela i svoju ulogu u zajednici te moć koju imaju da promijene  svijet oko sebe.

  Dojmovi polaznika radionice Forum teatra:

  „Naučila sam da neki puta kada si na nekoga ljut ne treba odmah reagirati, naročito ne na ružan  način. Treba shvatiti da ima puno drugih načina da se situacija riješi i uvijek postoje druge prilike. Ako  u nečemu ne uspijemo na prvu nema veze, važno je potruditi se, biti dobar, pozitivan i zabaviti se.  Naučila sam da se uvijek treba znati suprotstaviti i obraniti kada nas netko napada. Nije važno dali  netko ima novaca ili ne, dali je popularan ili ne, ako je osoba dobra i lijepo ti je s njom/njim.“

  „Forum teatar mi je bio zanimljiv i zabavan. Sviđalo mi se kako smo brzo naučile scene i tekst za  predstavu i kako smo se družili i igrali. Naučila sam da nasilje nije dobro za nas ni za druge.“

  „Preporučila bih svakome tko ima priliku da se prijavi i sudjeluje, bilo je jako super“

  Dječji forum Grada Ozlja započeo je sa svojim radom početkom ove školske godine, a svojim radom  žele pridonijeti poboljšanju grada Ozlja, promicati dječja prava i poticati pozitivne promjene za bolji  život djece u Ozlju.