Prvi Karlovački

U Šišljaviću obilježena 31. obljetnica osnutka prvog temeljnog ogranka HDZ-a na karlovačkom području

Autor: Branko Obradović

09.02.2021

Karlovac

Osnivačka skupština održana je 9. veljače 1990. godine

 

U Domu dr. Franje Tuđmana u Šišljaviću danas je obilježena 31. obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Prvi temeljni ogranak na karlovačkom području osnovan je u Šišljaviću 9. veljače 1990. godine. Svečanosti obilježavanja 31. obljetnice tog događaja prisustvovali su dopredsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Tomislav Družak, predsjednica Županijske organizacije HDZ-a i saborska zastupnica Nada Murganić, predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i karlovački gradonačelnik Damir Mandić, županica Martina Furdek Hajdin i predsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Karlovačke županije Ivan Uđbinac. Skup je otvorio predsjednik Temeljnog ogranka HDZ-a Šišljavić Alen Čujko. Sudionik događanja prije 31 godinu Ivan Uđbinac istaknuo je da se ova obljetnica obilježava svake godine u kontinuitetu.

-Mi smo ustvari izbornu skupštinu održali 6. veljače 1990. godine i tada smo izabrali vodstvo ogranka. Ja sam izabran za predsjednika, Vjekoslav Hlaj za dopredsjednika, Mario Špišić za tajnika i Damir Matasić za blagajnika. Izabran je i Upravni odbor od devet članova. 9. veljače 1990. godine održali smo svečanu osnivačku skupštinu, kazao je Ivan Uđbinac.

Svjedok tih vremena je i sadašnji dopredsjednik Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Tomislav Družak, koji je rodom iz Šišljavića.

-Prenosim vam pozdrave predsjednika Zajednice utemeljitelja HDZ-a “Dr. Franjo Tuđman” Maria Kapulice. Kao domaći čovjek, čovjek iz Šišljavića imam želje i obaveze pomoći ovom mjestu. Evo i sada smo razgovarali o realizaciji ideje da se u Šišljaviću izgradi spomenik stradalim braniteljima, istaknuo je Družak.

Predsjednik Gradske organizacije HDZ-a i karlovački gradonačelnik Damir Mandić istaknuo je da su mu poznati svi problemi Šišljavića.

-Činjenica je da ovdje ima problema koji nisu godinama rješavani, nisam političar koji obećavam, ali problemi Šišljavića su rješivi. Prvenstveno mislim na problem poplave i na cestu. Neke su se stvari već pomaknule i ja sam po tom pitanju optimist, rekao je Damir Mandić.

Predsjednica Županijske organizacije HDZ-a Nada Murganić istaknula je da je po prvi put na obilježavanju obljetnice u Šišljaviću.

-Mi stariji sjećamo se tih vremena. Vama čestitam na hrabrosti, u to doba organizirati temeljni ogranak HDZ-a u blizini Karlovca, a znamo kakva je tada bila situacija u gradu, bilo je zaista hrabro. Za to je bilo potrebno ogromno domoljublje, kazala je Nada Murganić.

Na svečanosti je Nada Murganić uručila iskaznice utemeljitelja HDZ-a članovima Temeljnog ogranka Šišljavić, koji su prije 31 godinu osnovali ogranak.