Obilježena 31. obljetnica napada na Karlovac - "Sjećanje na Turanj"

VIŠE IZ RUBRIKE

  Povodom 31. obljetnice napada na Karlovac, 04. listopada 1991. godine danas je održana tradicionalna komemoracija „Sjećanje na Turanj“.

  Polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona kod spomenika poginulim braniteljima na Turnju, brojna izaslanstva odala su počast poginulim braniteljima.

  Također, učenici OŠ Turanj izveli su prigodan program ispred Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj.

  O značaju ove obljetnice za učenike i OŠ Turanj više je rekla ravnateljica te škole, Snježana Žunac.

   -Evociramo uspomene na taj prvi dan napada na grad Karlovac i isto tako na naš Turanj. Ako je ijedna škola pozvana obilježiti ovaj datum, onda je to škola Turanj. Znamo da je naše naselje Turanj kao crta razgraničenja najviše bilo oštećeno i razrušeno. Cilj, zadatak i obveza nas odraslih je da djeci na njihov dječje razumljiv način objasnimo što se tog dana i što se inače u Domovinskom ratu događalo. Ne treba tu previše detaljizirati, djeca moraju znati osnove našeg Domovinskog rata. U našoj školi danas smo proglasili integrirani nastavni dan, svako razredno odjeljenje je imalo svoj način obilježavanja ovog dana prilagođeno njihovoj dobi. Bilo je tu i predavanje naše heroine Sabine Protulipac, gledanje filmova iz Domovinskog rata, likovnih radionica u suradnji s Muzejom Domovinskog rata, a na kraju organizirali smo i priredbu za ovu komemoraciju u kojoj su sudjelovali naš zbor i recitatori, poručila je Žunac.

  Gradonačelnik Damir Mandić rekao je kako će ovaj datum ostati na poseban način upisan u povijest grada Karlovca.

  -Ovo je definitivno datum koji će pored mnogih datuma ipak na poseban način ostati upisan i upamćen u povijesti grada Karlovca. Slušajući naše sugrađane, nitko u tom trenutku nije mogao ni slutiti u što će se to sve skupa pretvoriti, ali evo mi danas svi koji jesmo, i na današnji dan, ali i na neke druge dane u godini moramo se sjećati prije svega svih onih koji su dali vlastiti život i vlastito zdravlje za slobodu koju mi danas živimo. I to sjećanje ne treba biti samo onaj prigodni godišnji trenutak sjećanja, nego zaista iz toga crpiti i one ideale s kojima su i oni krenuli u borbu za domovinu. Mi u gradu Karlovcu možemo stvarno biti ponosni na sve naše branitelje jer znamo koliko su pridonijeli da bi Hrvatska bila slobodna. I upravo je ovaj dan osim sjećanja i dan ponosa, ponosa na sve koji su 90-ih godina stali u obranu domovine protiv agresorske JNA i velikosrpske politike, poručio je gradonačelnik Mandić.

  Na početak napada na Karlovac osvrnuo se i predsjednik 110. brigade i stožerni narednik, Srđan Fot.

  -Mi smo tada bili kod Jugoturbine, točno su znali gdje se nalazimo i napadali su nas s minobacačkom i topničkom vatrom. Bilo je nekoliko ranjenih, naravno kada vidiš kolegu suborca da je ranjen, strah se uvuče u tebe, adrenalin radi ali bili smo dragovoljci, prijavili smo se, znali smo da riskiramo živote... Jednostavno te prve dane smo pregrmjeli, a poslije smo se naravno pregrupirali, istaknuo je između ostalog Fot.

  Sjećanje na 4. listopada 1991. godine obilježit će se i paljenjem lampiona večeras u 19.30 sati u vanjskom prostoru Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj.