Svečanom akademijom obilježena 27. godišnjica priznanja Republike Hrvatske, koja se u Karlovcu tradicionalno obilježava već 15-u godinu

Obilježena 27. obljetnica međunarodnog priznanja RH, ministar Medved poručio: Otrgnimo se zaboravu i stvarajmo ozračje optimizma

VIŠE IZ RUBRIKE

  Hrvatska je 15. siječnja 1992.  postala međunarodno priznata zemlja, priznalo ju je svih 12 članica tadašnje EU, te  Austrija, Kanada, Bugarska, Mađarska, Poljska, Malta, Norveška i Švicarska.

  I u Karlovcu  je svečanom akademijom u Domu HV Zrinski obilježen ovaj povijesni datum. Upravo je zajedništvo bilo ključno u tim trenucima jer samo zajedno možemo ostvariti svoje ciljeve, istaknuo je ministar branitelja Tomo Medved.

  -I danas, kao u tim teškim danima prepoznajmo novu misiju oko koje ćemo bit okupljeni i ostvarimo svoje ciljeve na putu do prosperiteta. Sada nam preostaje budućnost. Budućnost temeljena na istini o Domovinskom ratu. Vlada RH čini sve i činit će da nijedan hrvatski branitelj više ne bude marginaliziran u našem društvu nego da se na ta svjedočanstva hrvatskih branitelja usmjeri perspektiva i gradi budućnost Hrvatske. Pozivam vas da ljubimo svoju domovinu, biti spreman žrtvovati svoj život za njezino dobro i boljitak. Naša djeca i unuci moraju znati koliko krvi je proliveno da bi živjeli u slobodi. Otrgnimo se zaboravu i stvarajmo ozračje optimizma, sigurnosti i prosperiteta.

  Ima li ljepšeg sna za jedan narod od  imati svoju državu, pita se saborska zastupnica Marija Jelkovac nadodavši kako smo mi taj san dočekali. No, ne smijemo nikada zaboraviti da je za taj san izginulo puno hrvatskih sinova.

  -Ne smijemo nikada dozvoliti da ta velika žrtva hrvatskog naroda padne u zaborav. Mi smo ti koji su ostali kao zalog da ćemo dosanjati njihov san, da ćemo graditi domovinu Hrvatsku onakvom kakvu su je oni sanjali. Moramo to činiti svakoga dana, najbolje što umijemo. Moramo učiti našu djecu da je jedna majka i jedna domovina. I može drugdje biti ljepše i bogatije, ali nigdje nije tako toplo kao u majčinu krilu i nigdje čovjek nije sretniji nego na vlastitoj grudi, tamo gdje je rođen i gdje su mu korijeni.

  Svečanosti je prisustvovao i izaslanik predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović Ferdinand Šikić koji je kazao kako je prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman najzaslužniji što danas imamo suverenu i samostalnu Hrvatsku.

  -Našu suverenost, samostalnost i neovisnost nikad nitko nam neće oduzeti. Nitko neće odgrizati komade Lijepe naše, a svi građani u njoj će živjeti sigurno i slobodno. Tome je jamac sad već dobro organizirana i opremljena hrvatska pobjednička vojska i policija.

  Svečanost su uveličale povijesne postrojbe gradova Karlovca, Ogulina i Ozlja, te povijesne postrojbe „Karlovački počasni vod ZNG-91. U glazbenom dijelu programa nastupili su Prvi mješoviti pjevački zbor hrvatskih branitelja Karlovačke županije „Petar Svačić“, duhovni bend Fortitudo Dei i Simfonijski puhački orkestar oružanih snaga hrvatske vojske pod ravnanjem maestra  Miroslava  Vukovojca Dugana. Akademiji u organizaciji Dokumentacijsko-memorijalnog centra hrvatskih branitelja Karlovačke županije nazočili su izaslanik ministra unutarnjih poslova, zamjenik Glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić i načelnik PU karlovačke Darko Bratić, župan Karlovačke županije Damir Jelić sa suradnicima , gradonačelnik Damir Mandić sa suradnicima, predsjednik Županijske skupštine Ivan Vučić s vijećnicima, predsjednik Gradskog vijeća Matija Furač s vijećnicima i brojni drugi. (vb)