CEIK "Braća Seljan" i Družba "Braća Hrvatskog Zmaja"

Obilježena 153. godišnjica rođenja hrvatskog istraživača Mirka Seljana

VIŠE IZ RUBRIKE

Obljetnica

5. travna 1971. godine rođen je Mirko Seljan

Povodom obilježavanje 153. godišnjice rođenja najvećeg hrvatskog istraživača i zmajskog brata Mirka Seljana, koji je rođen 5. travnja 1871. godine, predstavnici CEIK-a "Braća Seljan" i Družbe "Braća Hrvatskog Zmaja" položili su vijenac na njegovoj kući na Gazi. Družba "Braća Hrvatskog Zmaja" osnovana je 1905. godine, a Mirko Seljan postao je njen član 1907.godine i ostao u članstvu do svoje smrti 1913. godine. Nosio je zmajsko ime Zmaj Abesinski, jer je neko vrijeme radio na dvoru kralja Menelika, a danas to ime nastavlja Mladen Kuka Zmaj Abesinski II.

-Već 26 godina obilježavamo 5. travnja na ovaj način, to je dan kada je 1971. godine rođen najveći hrvatski istraživač Mirko Seljan. Ovo organiziraju zajednički CEIK "Braća Seljan" i Družba "Braća Hrvatska Zmaja". Mirko Seljan je bio Zmaj Abesinski, a meni je posebno drago da nosim ime Zmaj Abesinski II i nastavljam istraživača iz grada Karlovca. CEIK je prvi hrvatski eksplorer klub i također nastavlja tradiciju karlovačkih istraživača, kazao je Mladen Kuka.

Na isti datum 5. travnja, ali 1923. godine, osnovana je u Karlovcu podružnica Hrvatskog planinarskog društva i to je početak organiziranog planinarstva u Karlovcu.

-5. travnja 1923. godine osnovana je u Karlovcu podružnica Hrvatskog planinarskog društva i to je početak organiziranog planinarstva u našem gradu. Ove godine je 101 godina organiziranog planinarstva u Karlovcu, rekao je Kuka.

Svečanosti kod kuće Mirka i Stjepana Seljana na Gazi prisustvovao je i karlovački gradonačelnik Damir Mandić, koji je istaknuo da se nije odustalo od postavljanja spomenika braći Seljan u Karlovcu te da se radi na tome.

-Lijepo je vidjeti Kukino oduševljenje kada govori o Karlovcu kao gradu istraživača. Stvarno kada govorimo o braći Seljan i ovim elementima koje je naveo Mladen Kuka, grad Karlovac ima puno svojih priča, svaka priča donosi neko dobro. Moram zahvaliti svima u CEIK-u na njihovom radu i doprinosu. Spomenik pokušavamo postaviti, nismo odustali, radimo na tome, kazao je Damir Mandić.

Postavljanju vijenca na kuću braće Seljan prisustvovali su članovi Udruge slijepih USKA i predstavnici karlovačkih planinarskih društava.