Neralićevi dani

Obilježena 106. obljetnica smrti Milana Neralića, hrvatskog mačevaoca, prvog hrvatskog olimpijca

VIŠE IZ RUBRIKE

Prvi hrvatski olimpijac

Bio je jedan od najboljih mačevalaca u Austro–Ugarskoj, također i učitelj mačevanja. Prvi je u povijesti primijenio “leteći ispad”, munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji.

U Slunju je danas obilježena 106. obljetnica smrti Milana Neralića, hrvatskog mačevaoca, prvog hrvatskog olimpijca i prvog hrvatskog osvajača medalje na Olimpijskim igrama.

Milan Neralić rođen je u Slunju 26. veljače 1875., a preminuo u Beču 17. veljače 1918. godine. 

Bio je jedan od najboljih mačevalaca u Austro–Ugarskoj, također i učitelj mačevanja. Prvi je u povijesti primijenio “leteći ispad”, munjeviti ubod protivnika iz visokog skoka. Sudjelovao je na OI 1900. u Parizu, osvojivši brončano odličje u sablji. Na mačevalačkom turniru nastupio je u konkurenciji profesionalnih učitelja mačevanja. Nastupilo je osam natjecatelja, pa je Neralić imao sedam borbi sabljom, od kojih je četiri dobio i zauzeo treće mjesto.

Danas su se učenici Osnovne i Srednje škole Slunj te ostali Slunjani i uzvanici okupili kod spomenika Milanu Neraliću, koji se nalazi na Trgu Zrinskih i Frankopana i zapalili svijeće u vječni spomen na osobu koja je ostavila neizbrisiv trag u povijesti grada Slunja.

Kostimirani turistički vodič Boris Šušnjar poveo je okupljene do rodne kuće Milana Neralića, gdje je predsjednik Gradskog vijeća Grada Slunja, Jure Katić, zajedno s tajnikom Zajednice sportskih udruga Grada Slunja, Ivanom Požegom i predsjednikom Mačevalačkog saveza, Antoniom Trcinom, položio lovorov vijenac.  U ime gradonačelnice Grada Slunja, okupljenima se obratio predsjednik Gradskog vijeća Grada Slunja Jure Katić. U svom obraćanju najavio je da će Milan Neralić uskoro dobiti i svoju “drugu kuću” na Trgu Zrinskih i Frankopana.

-Danas, dok Slunj raste i razvija se, postaje jedno od najboljih ruralnih destinacija svijeta, s poštovanjem se sjećamo onih koji su ostavili neizbrisiv trag u našoj povijesti. Upravo zbog toga, Grad Slunj je otkupio jednu kuću na Trgu Zrinskih i Frankopana i u njoj, pokraj drugih sadržaja, planira urediti i interpretacijsku sobu u kojoj će posjetitelji moći dublje uroniti u životnu priču Milana Neralića, istražiti njegove podvige i otkriti nasljeđe koje je ostavio. Vjerujem da će to biti mjesto gdje će njegova hrabrost, predanost i sportski duh nastaviti živjeti i nadahnuti buduće generacije.

Osim odavanja počasti, ovih dana se u gradu provode aktivnosti u čast Milanu Neraliću, s obzirom da je 17. veljače godišnjica smrti, a 26. veljače rođendan Milana Neralića.

Tako je Grad Slunj u suradnji sa TZ Slunj i POU Slunj danas organizirao i dvije vođene kostimirane ture u liku Milana Neralića za učenike Osnovne škole Cetingrad, te poučno-zabavne radionice za djecu u Turističko-informativnom centru Rastoke. U Srednjoj školi Slunj učenici su izrađivali digitalne plakate i uredili školski hodnik u čast slunjskom olimpijcu. 

Mačevalac Milan Neralić, prvi hrvatski olimpijac, zauvijek će ostati simbol upornosti, borbenosti, snage i vojničkog duha slunjskog čovjeka, i uvijek ćemo ga se sjećati s dostojanstvom.