UŠP Karlovac

Obilježen Međunarodni dan šuma

VIŠE IZ RUBRIKE

„Zelena štafeta“

Održano niz kratkih terenskih predavanja o šumama i šumarstvu

Kao što su stanovnici Karlovca mogli vidjeti unazad desetak dana provodile su se različite aktivnosti s ciljem osvješćivanja javnosti o važnosti šuma.

Posljednja je u nizu aktivnosti organiziranih na području Uprave šuma podružnice Karlovac povodom Međunarodnog dana šuma održana u utorak, 26. ožujka pod nazivom „Zelena štafeta“ kao niz kratkih terenskih predavanja o šumama i šumarstvu.

Osviještenost stanovnika Karlovačke županije o važnosti šuma je na visokoj razini no za bolje razumijevanje i nadogradnju znanja osmišljen je dinamičan model gdje su 4 renomirana stručnjaka iz područja biotehnologije održala kratka izlaganja nakon kojih je 40-ak okupljenih sudionika moglo uz šetnju do iduće lokacije postavljati pitanja i razgovarati sa stručnjacima. Šumarima su se pridružili članovi županijskih planinarskih udruga, rangeri Karlovac, učenici Šumarske i drvodjeljske škole, članovi Hrvatskog šumarskog društva ogranka Karlovac, udruga Korana iz Krnjaka i brojni pojedinci.

Niz predavanja započeo je kod Uprave šuma podružnice Karlovac gdje je Tomislav Katić iz UŠP Karlovac pojasnio temelje gospodarenja šumama u Hrvatskoj. Uslijedila je šetnja Arboretumom Šumarske i drvodjeljske škole uz koju je prof. Milke Konta sudionike upoznala s poviješću arboretuma te ispričala mnoge zanimljivosti o pojedinim biljnim vrstama. U  Vrbanićevom je  perivoju Leopoldina Dakić iz JU Natura Viva uz crtice o perivoju pojasnila okupljenima zakonsku regulativu zaštite prirode i okoliša s naglaskom na šume. Posljednje je predavanje, pod svjetiljkama arboretuma, bilo Marka Ožure iz Veleučilišta u Karlovcu o nijansama koje uvjetuju razvoj određenih šumskih ekosustava i važnosti očuvanja različitih staništa.

Udruženi u organizaciju zajedničkih aktivnosti, Hrvatske šume, Hrvatsko šumarsko društvo, Javna ustanove Natura Viva, Veleučilište u Karlovcu, Šumarska i drvodjeljska škole, s pridruženim partnerima Aquatika, Nikola Tesla Experience centar, planinarska društva i udruge, ostvarili su dojmljiv niz događanja s ciljem senzibiliziranja javnosti i podizanja svijesti o važnosti šuma. Organizirane su izložbe, izleti, markiranje staza, predavanja o povijesti šumarstva, predstavljanja stručnih brošura, akcije sadnje, čišćenja okoliša, programi „Škole u šumi, šume u školi“ za dječje vrtiće i osnovne škole i brojne druge aktivnosti namijenjene građanima različitih interesa.