Udruga invalida rada i osoba s invaliditetom grada Duge Rese

Obilježen Dan osobnih asistenata

VIŠE IZ RUBRIKE

Zaposleno 16 osobnih asistenata kod 21 korisnika

Obilježavanje Dana osobnih asistenata započelo je 8. listopada 2021. godine, na inicijativu Udruge Srce iz Svetog Ivana Zeline

Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duge Rese danas je obilježila Dan osobnih asistenata, u Demokratskom rasadniku POU Duga Resa.

Tom prilikom potpredsjednica Udruge Josipa Urem, podijelila im je Zahvalnice za njihov predan rad i zahvalu što svoj posao doživljavaju kao životni poziv, a Nikola Belavić, član Upravnog odbora Udruge darovao ih je ružom, kao malim znakom pažnje.

Obilježavanje Dana osobnih asistenata započelo je 8. listopada 2021. godine, na inicijativu Udruge Srce iz Svetog Ivana Zeline zbog važnosti isticanja i promocije radnog mjesta osobni asistent, bez kojeg bi osobe s invaliditetom često bile isključene iz aktivnosti društvene zajednice, a kvaliteta njihova življenja bila bi znatno smanjenja.  Udruga invalida rada i ostalih osoba s invaliditetom grada Duge Rese uslugu osobne asistencije pruža od 2006. godine.

Od tada, do danas kroz programe Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike i projekte financirane iz Europskog socijalnog fonda, osigurala je uslugu osobne asistencije za tridesetak osoba s invaliditetom.

Trenutno imamo zaposleno 16 osobnih asistenata kod 21 korisnika, od kojih je 20 osoba s tjelesnim invaliditetom i jedna osoba s intelektualnim teškoćama. Osobe s intelektualnim teškoćama po prvi put su uključene u program osobne asistencije 2017. godine.

Veliko je značenje osobnog asistenta prvenstveno za osobu s invaliditetom, njegovu obitelj  i cijelu zajednicu, te je zbog toga važno svima obratiti pažnju na to koliko je posao osobnog asistenta društveno važan, te nedovoljno prepoznat u društvu. Osobni asistent je osoba koja uvelike promjeni svakodnevnicu osoba s invaliditetom te njegovih ukućana s kojima dijeli sve dobre i loše dane, prilagođava se navikama, stvara se međusobno povjerenje, te prihvaćaju jake i slabije strane osoba.

Bez osobnog asistenta osobe s invaliditetom su najčešće dobivale pomoć i potporu  od svojih bližnjih, ukućana, rodbine i prijatelja i to u vrijeme koje je bilo pogodno i na raspolaganju tim osobama koje su pomoć pružale.

Uslugom osobne asistencije osoba s invaliditetom je dobila osobu koja im je u svoje radno vrijeme usmjerena da bude podrška u obavljanju svakodnevnih aktivnosti kako bi se njihova kvaliteta života unaprijedila, navode u priopćenju.