Prvi Karlovački

Obilježen dan logora Vojnić i više razmjena logoraša

Autor: Sunčica Laić

28.07.2020

Vijesti

Obilježavanje dana logora Vojnić i više razmjena logoraša upriličeno je danas pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja.

Najprije su položeni vijenci i zapaljene svijeće ispred spomen ploče logora Vojnić, te služena sveta misa. Potom je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast logorašima odana i kod spomen obilježja na Turnju, te na Trgu 129. brigade u Gornjem Mekušju.

Predsjednik podružnice Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora za Sisačko-moslavačku županiju, Davor Ančić tom prilikom je istaknuo:

Ovim putem zahvaljujem svima koji prisustvuju ovom velikom obilježavanju i želim istaknuti kako je u današnje vrijeme iznimno važno da se obilježavaju obljetnice za poginule i stradale hrvatske branitelje, za civile, logoraše i branitelje logoraše koji su bili po logorima i mučeni za vrijeme Domovinskog rata. Velika mi je čast kao predsjedniku Podružnice prisustvovati ovdje i uveličati ovaj skup koji nam je jako bitan. Zahvaljujem i svim organizatorima i pokroviteljima, svima koji su sudjelovali u ovom projektu „Da se ne zaboravi“ kojega mi godinama podržavam i provodit ćemo ga dalje dok god budemo živi, istaknuo je između ostalog Ančić.

Za sebe je rekao kako je 1992. godine završio je u logoru s 18,5 godina, a u njemu je proveo 16 mjeseci.

Bio sam još praktički dijete, nisam se bavio niti sam znao što je politika, a završio sam u logoru samo zato što sam bio Hrvat, takozvani ustaša, jer mi smo za njih svi bili ustaše. Nije se u logori govorilo da smo Hrvati, nego se uvijek govorilo „hajde ustašo“, istaknuo je između ostalog.

Nositelj obilježavanje bio je Dokumentacijsko memorijalni centar hrvatskih branitelja Damir Pintar.