JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA

Obilježen Dan crvenih haljina s ciljem podizanje svijesti o moždanom udaru kod žena

VIŠE IZ RUBRIKE

CRVENI ODJEVNI PREDMETI KAO SIMBOLIKA

Ilirska dvorana GK IGK Karlovac bila je sinoć pretijesna za sve one koji su htjeli čuti odlična predavanja dr. Erdeljac i dr. Lončara na temu moždanog udara kod žena. Crvenjelo se od haljina, kravata, košulja - koje su uzete kao simbol obilježavanja ove kampanje.

-Važno je spoznati zbog čega smo i kada smo u nekom rizičnom razdoblju te poraditi na smanjenju tih rizika za kardiovaskularne i cerebrovaskularne bolesti. Također, ako se dogodi moždani udar potrebno je znati prepoznati simptome i ne zanemariti ih. Isto tako potrebno je djelovati na vrije i odmah obavijestiti hitne službe te doći do ustanove koja može pružiti hitnu pomoć, izjavila je za Karlovački jučer dr. Erdeljac u najavi ovog hvalevrijednog događanja.

U Gradskoj knjižnici „Ivan Goran Kovačić“, naime, sinoć su održana dva predavanja organizirana povodom obilježavanja Dana crvenih haljina, posvećenih podizanju svijesti o moždanom udaru. Jedno je održala neurologinja dr. Emilija Erdeljac pod nazivom „Moždani udar u žena“, a drugo također neurolog dr. Andrija Lončar pod nazivom „Predstavlja li moždani udar u žena rizik za demenciju“.

Uz brojne posjetitelje nazočila je i saborska zastupnica i ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Bujević i zamjenica županice Vesna Hajsan-Dolinar.

Dan crvenih haljina, kampanja je koja se održava inače prvog petka u veljači, a pokrenuta je kako bi se podigla svijesti javnosti o specifičnostima moždanog udara u žena, skretanje pažnje na pogubne posljedice zanemarivanja simptoma i na nužnu potrebu promjene načina života.

Simbol kampanje je crvena haljina – haljina kao univerzalna slika žene i crvena kao boja zdravlja, života i živosti, ali i upozorenja.

Statistika kaže da jedna od pet žena doživjet će moždani udar, a jedna od tri koje ga dožive umrijet će od posljedica. Ovu strašnu statistiku možemo ublažiti jedino prevencijom, jer više od 80 posto moždanih udara uspješno se sprječava pravovremenim djelovanjem na čimbenike rizika i promjenom načina života.

Kampanja ima za cilj potaknuti žene da se brinu o svom zdravlju, prvenstveno zdravlju srca i krvnih žila, jer je većinu tih bolesti moguće spriječiti zdravim životnim navikama. Ova javnozdravstvena akcija održava se i u Hrvatskoj, sada već šestu godinu zaredom. Organizatori akcije u našoj županiji bili su županijski Upravni odjel za hrvatske branitelje i zdravstvo i Gradska knjižnica.