Prvi Karlovački

Obilježavanje Međunarodnog dana muzeja u Karlovcu

Autor: Anamarija Radočaj

17.05.2021

Kultura

Međunarodni dan muzeja je manifestacija kojom muzeji diljem svijeta skreću pozornost široj javnosti na kulturnu baštinu i ulogu muzeja u njenom komuniciranju. S ciljem promoviranja svog rada Gradski muzej Karlovac, Galerija Vjekoslav Karas i Stari grad Dubovac će na Međunarodni dan muzeja, u utorak, 18. svibnja publici osigurati besplatan ulaz u muzejske postave i aktualne izložbe. Međunarodna muzejska zajednica pokrenula je obilježavanje Međunarodnog dana muzeja 1977. godine, a koje se od 1992. provodi na određenu temu. Međunarodni dan muzeja se ove godine obilježava na temu Budućnost muzeja: oporavak i ponovno osmišljavanje koja polazi od iskustava obilježenih pandemijom Covid-19 te propituje nove oblike prilagođenog rada muzejskih institucija.

-Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera pozivamo publiku da posjeti Gradski muzej Karlovac, Galeriju Vjekoslav Karas i Stari grad Dubovac. U Gradskom muzeju Karlovac posjetitelji mogu razgledati stalni postav u kojem osim našeg slavnog Velocipeda, popularno poznatog pod nadimkom kostotresac, može vidjeti i čeljust špiljskog medvjeda koji je izumro prije oko 30 000 godina. U Gradskom muzeju posjetitelji mogu razgledati izložbu „Vrata Zvijezde“ koja otkriva značajne rezultate karlovačkih istraživanja o renesansnoj Zvijezdi. Izložba je prezentirana u tri različita prostora. U Miškininoj i Radičevoj ulici nalaze se info-ploče koje prezentiraju kontekst i poziciju nekadašnjih gradskih vrata – ulaza u Zvijezdu. U prizemlju Gradskog muzeja Karlovac nalazi se dio izložbe koji evocira atmosferu arheološkog nalazišta, pozivajući posjetitelja da promišlja pitanje „znamo li po čemu svakodnevno hodamo?“, dok se u muzejskom potkrovlju nalazi treći dio narativa „Vrata zvijezde“, rekonstrukcija povijesnog izgleda gradskih vrata, kažu iz Gradskog muzeja.

U maloj dvorani Gradskog muzeja Karlovac smještena je gostujuća izložba Tehničkog muzeja Nikola Tesla iz Zagreba pod nazivom „Priroda – laboratorij boja: Tradicionalno tehnološko znanje“. Izložbom je predstavljeno tradicionalno znanje o upotrebni prirodnih boja mineralnog, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu. Ova interaktivna izložba nudi pregršt aktivnosti za djecu i mlade: od slaganja modela vapnenice do upoznavanja kemijskih formula pojedinih biljnih pigmenata.

U Galeriji Vjekoslav Karas posjetitelji se mogu upoznati s djelima prvog hrvatskog školovanog slikara i slikara po kojem se hrvatsko slikarstvo 19. stoljeća prepoznaje u cijelom svijetu – Vjekoslava Karasa. Izložba „Karas pod upitnikom: izložba povodom obilježavanja 200. obljetnice rođenja Vjekoslava Karasa“ naglašava neprocjenjivu vrijednost Karasove osobnosti i umjetničkog opusa. Gradski muzej Karlovac posjeduje 9 Karasovih slika od kojih je 6 konzervatorsko-laboratorijski istraženo u Hrvatskom restauratorskom zavodu u Zagrebu. Izložbom se predstavljaju rezultati do sada provedenih istraživanja, a između ostaloga mogu se vidjeti i dva Karasova antologijska djela: slika „Rimljanka s mandolinom“ i portret ilirca Stjepka Ljuboja Lopašića. Izložba pruža priliku da se na jednom mjestu sagledaju i zagonetni odjeci Karasove najpopularnije kompozicije Vila nadahnjuje jednog barda junačkim narodnim pjesmama, kao i da se upoznaju s portretom poznatim kao nositeljem jedinog poznatog Karasova potpisa u Hrvatskoj – „Portretom gđe Karas“.

Na Starom gradu Dubovcu posjetitelji mogu razgledati stalni postav branič-kule, a s vidikovca upoznati pejsaž dvaju bivših carstava, danas triju suvremenih država. U izložbenom prostoru Starog grada Dubovca otvorena je izložba „Na putu do mora – tradicijsko ruho uz Karolinu i Lujzijanu“ Posudionice i radionice narodnih nošnji Kulturnog centra Travno. Izložbom je predstavljen povijesni utjecaj razvoja prometnih infrastruktura na razvoj dizajna tradicijskog ruha.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja Gradski muzej Karlovac će u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu 18. svibnja u 18 sati održati i prvo javno predstavljanje kataloga višestruko međunarodno nagrađivane inkluzivne izložbe „Gledam dodirom“.