Prvi Karlovački

Obilježavanje Dana Europe u Karlovcu

Autor: Sunčica Laić

08.05.2021

Županija

Središnji događaj povodom sutrašnjeg Dana Europe u organizaciji Europe Direct Karlovac organiziran je danas na prostoru Glazbenog paviljona i na Šetalištu d. Franje Tuđmana cjelodnevnim događanjima.

-Cijeli ovaj tjedan slavi se diljem Europe, a obilježavamo zapravo ono što ćemo proslaviti sutra kao ključan datum, a to je 71. godišnjica potpisa Schumanove deklaracije, odnosno obilježit ćemo viziju čovjeka koji je utro put današnje Europske unije i vrlo vidovito predvidio da je jedini put prosperitetu zajedništvo i mir, istaknuo je tom prilikom zamjenik ravnatelja Javne ustanove Regionalne razvojne agencije Karlovačke županije, Krunoslav Kralj .

Dan Europe posjetiteljima čestitao je i voditelj Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, Ognian Zlatev.

-Ovogodišnji Dan Europe obilježava jedna posebnost, pokretanje konferencije o budućnosti Europe. Riječ je o velikom paneuropskom demokratskom projektu u kojom sudjeluje cijela Europa pa također i Hrvatska. Cilj je uključiti građane u proces kreiranja budućnosti Europske unije. Fokus će biti na klimatskim promjenama i okolišu, zdravlju, snažnijem gospodarstvu, socijalnoj pravdi…

Sigurni smo da u tim temama građani imaju brojna mišljenja kao i o digitalnoj transformaciji, demokraciji, obrazovanju, mladima i sportu. Sve to iznimno je važno za našu zajedničku budućnost, izjavio je Zlatev.

Rekao je i kako će novi višegodišnji proračun EU iznositi 1,8 bilijuna eura. To je najveći iznos ikada financiran iz proračuna EU.

-Prilikom boravka u Karlovcu vidio sam i čuo sam za mnoge projekte koji su sufinancirani iz sadašnjih EU programa. To iskustvo odlična je baza za razvoj novih projekata i ideja u sklopu ovog EU proračuna.  

Karlovačka županija sigurno ima potencijal za jačanje regionalne konkurentnosti kroz EU plan oporavka. Oživljavanje ruralnih područja i unapređenja kvalitete života u njima, zajednički su ciljevi i RH i EU-a, naglasio je Zlatev.

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol kazao je kako je Karlovac po svemu jedna pozitivna priča razvoja Hrvatske kako u gospodarskom, obrazovnom, te kulturološkom smislu.

Drago mi je da europski fondovi pomažu taj razvoj i da se to sve više vidi. Vjerujem da će se i u idućem razdoblju s 24 milijarde eura koji su Hrvatskoj na raspolaganju, najviše po glavi stanovnika od svih država EU, to vidjeti i konkretno, izjavio je između ostalog Sokol.

Dodao je kako će prioriteti EU u idućem razdoblju biti digitalizacija, zelene tehnologije, zdravstvo i oporavak gospodarstva.

Naglasio je i kako je najvažnije ako želimo osigurati europsko financiranje da svoje prioritete prepoznamo u onome što je Europi važno, jer na taj način osiguramo najviše i za sebe.

-Karlovac tu radi jako dobro i ovim putem vam dajem maksimalnu podršku, poručio je Sokol.

 

Gradonačelnik Damir Mandić naveo je kako Dan Europe oslikava sve ono što bismo mi u Hrvatskoj htjeli da na neki način budu i naše vrijednosti.

-Europsku uniju možda malo i previše doživljavamo isključivo kroz EU fondove, odnosno kroz sredstva koja možemo dobiti da bi realizirali naše projekte i to je u redu. Ipak, s druge strane nemojmo zaboraviti da EU kao vizija, kao jedna ideja zajedništva i mira je ono što mislim da je jednako tako važno. I Karlovac, a slobodan sam reći i Hrvatska imaju puno toga i puno toga daju Europskoj Uniji, tako da onaj osjećaj da mi nešto dobivamo nije uvijek objektivan i mislim da je i EU profitirala kada je Hrvatska postala dijelom unije. Smatram da će sve ovo vrijeme koje je ispred nas biti izazovno, a na tragu ideje zajedništva i mira mislim da možemo graditi Europsku uniju, a i Karlovac i Hrvatska su tu ključni, poručio je između ostalog Mandić.

Županica Martina Furdek Hajdin naglasila je između ostalog kako i mi u našoj županiji želimo biti i pametni, solidarni, sigurni, povezani i zeleni i služiti našim građanima.

-Upravo naše zajedništvo pokazalo nam je u ovim kriznim vremenima što znači imati potporu jednog većeg društva i u borbi protiv korone i u saniranju štete od potresa, naglasila je Furdek Hajdin zahvaljujući EU na sredstvima koja su nam omogućena i na pomoći da budemo jedno sigurno, stabilno društvo.

Na manifestaciji sudjelovali su i vatrogasci sa opremom i pokaznim vježbama, kao i OPG-ovi s područja Karlovačke županije koji su šetačima dijelili svoje proizvode.