Prvi Karlovački

Obilježavanje Dana državnosti u Muzeju Domovinskog rata Karlovac – Turanj

Autor: Sunčica Laić

27.05.2021

Kultura

Na Dan državnosti posjetitelji će moći razgledati unutarnji i vanjski dio stalne muzejske izložbe „Karlovac 1991.-1995.“ te izložbu ratnog stripa i ilustracija „Vukovar: Haš“

Povodom Dana državnosti, 30. svibnja, Muzej Domovinskog rata Karlovac – Turanj bit će otvoren za javnost u svom redovnom radnom vremenu, od 10 do 18 sati. Posjetitelji će na obiteljske ulaznice, suvenire i publikacije moći ostvariti 20 posto popusta, a uz sve vrste kupljenih ulaznica posjetitelje čeka prigodan poklon.

Na Dan državnosti posjetitelji će moći razgledati unutarnji i vanjski dio stalne muzejske izložbe „Karlovac 1991.-1995.“ te izložbu ratnog stripa i ilustracija „Vukovar: Haš“.

Stalna izložba Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj posvećena je civilnom životu u Karlovcu i Karlovačkoj županiji te karlovačkoj bojišnici tijekom Domovinskog rata. Muzej je smješten u iznimnom primjeru austrijske vojne arhitekture koju su branitelji tijekom svog života na prvoj crti bojišnice ironično nazvali „Hotel California“, sam naziv se zadržao do danas. Muzejska izložba sadrži više od 400 originalnih predmeta, od kojih je većina donirana iz zajednice što muzej čini neraskidivo vezanim uz građane koji žive u njegovu okruženju. Stalna izložba je prezentirana suvremeno, zadovoljavajući najviše muzeološke standarde današnjice. Interaktivan muzeološki postav posjetiteljima omogućava samostalno istraživanje svih tema izložbe, a za najmanje posjetitelje posebno je zanimljiv edukativni kutić. Muzej osim izložbe sadrži i Spomen sobu poginulim braniteljima kojom je odana počast svim Karlovčanima koji su u Domovinskom ratu izgubili život.

Na posljednjem katu muzeja nalazi se izložbeni prostor za povremene izložbe, a u kojem posjetitelji trenutno mogu vidjeti veoma zanimljivu izložbu – „Vukovar: HAŠ“. Radi se o izložbi ratnog stripa jednog od najboljih strip crtača i vukovarskog branitelja – Nenada Barinića. “Vukovar: HAŠ” vizualna je priča utemeljena na istinitim likovima i događajima u čijim su glavnim ulogama prijeratni vinkovački rokeri koji su u Domovinskom ratu postali ratnici Vukovara te sa svojim suborcima iz Đakova dragovoljno branili Hrvatsku. Centralnu ulogu stripa utjelovljuje autorov najbolji prijatelj Mladen Čupić – Haš. Haš je kao dragovoljac iz Vinkovaca otišao braniti Vukovar, nakon ranjavanja je bio smješten u Vukovarsku bolnicu nakon čijeg pada mu se gubi svaki trag. Ovim stripom, autor Nenad Barinić ovjekovječio je najboljeg prijatelja, ispričao nepoznate narative o vukovarskim herojima, njihovim stradanjima i sudbinama. Strip je posvećen Mladenu Čupiću Hašu, svim hrvatskim braniteljima i žrtvama u Domovinskom ratu. Strip se, kao i ostale publikacije Gradskog muzeja Karlovac, može kupiti u suvenirnici muzeja, poručuju iz Muzeja Domovinskog rata Karlovac-Turanj.