Prvi Karlovački

Obilježavanje 30-te obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske u Ozlju

Autor: Sunčica Laić

14.01.2022

Županija

Obilježavanje 30-te obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine upriličeno je danas u Starom gradu Ozlju.

Prisjećajući se toga dana, general Pavao Miljavac između ostalog je izjavio:

-Ljudi su to očekivali i kada se to dogodilo to je bila jedna erupcija, ako se sjećate s Trga Republike ali i po svim postrojbama, pripucalo se i grmjelo je kao da je izbio Treći svjetski rat, istaknuo je Miljavac, naglasivši kako se radilo o velikom ushićenju i jako važnom događaju jer smo tada postali država.

-I svi oni koji su tada eventualno bili zarobljeni, ili zadržani negdje, imali su pravo javiti se svojoj državi. Na takav način su nas i tretirali, a ne kao prije kada su nas tretirali kao da smo teroristi u svojoj državi, kazao je između ostalog Miljavac.

Gradonačelnica Ozlja, Lidija Bošnjak rekla je kako joj je drago što je upravo Ozalj domaćin svečanog obilježavanja 30. obljetnice Međunarodnog priznanja RH.

-Posebno mi je drago što djeca osmih razreda, njih 54-ero imaju danas prilike učiti o Domovinskom ratu, čuti kako je to bilo, vidjeti izložbu koja je otvorena još 30. rujna 2021. godine, a pogledat će i dokumentarni film. Pripremljen je zaista lijep program. Drago mi je da oni mogu učiti od nas, vidjeti iz izložbe i shvatiti što se događalo jer njima je to još vjerojatno sve nepoznanica. Oni moraju biti svjesni vrijednosti Domovinskog rata i koja je žrtva branitelja koji su dali svoje živote da bismo mi danas živjeli u slobodnoj Hrvatskoj. Trebamo naše mlade učiti o tome kako bi znali cijeniti ovu lijepu našu domovinu Hrvatsku, da budu ponosni na nju, da ostanu živjeti u našem Ozlju, u Karlovačkoj županiji i Republici Hrvatskoj, da ovdje rade i grade svoje obitelji, poručila je Bošnjak.

Županica Martina Furdek Hajdin istaknula je kako smo proteklu godinu obilježili sve one dane koji su uglavnom bili vezani za tužne događaje, za prve napade, za pad grada Vukovara, Rakovice, Slunja, ali ovo je onaj dan i prvi datum koji je vratio vjeru da cijeli taj rat i sve te žrtve koje su se i poslije dogodile imaju smisla.

-Nas je priznala međunarodna zajednica i tada je na neki način potvrđeno da se zaista ne radi o građanskom ratu, već da se radi o agresiji na našu domovinu i to je bila jedna nova snaga, priznanje te želje da nakon toliko stotina godina imamo svoju domovinu, istaknula je Furdek Hajdin.

Organizatori ovog obilježavanja bili su Grad Ozalj, OŠ Slava Raškaj Ozalj, Zavičajni muzej Ozalj, Hrvatski generalski zbor i PP Karlovački počasni vod ZNG 91‘. Bogat program pripremili su učenici OŠ Slave Raškaj Ozalj i Glazbene škole Karlovac PO Ozalj, a prisutni s mogli pogledati i videozapise s početka Domovinskog rata (ratne reportaže) koje je pripremio PP Karlovački počasni vod ZNG 91′.

Foto: D. Neskusil