Prvi Karlovački

Obilježava se Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Autor: Miloš Milovanović

03.12.2021

Županija

Na konferenciji pružatelja usluga osoba s invaliditetom u Karlovačkoj županiji prezentirana su iskustva koja su imali u protekle dvije godine u kriznim situacijama covida i potresa

Međunarodni dan osoba s invaliditetom obilježava se danas i u Karlovcu. Savez udruga osoba s invaliditetom Karlovačke županije sa svojim članicama tim povodom je organizirao 13. Konferenciju pružatelja usluga osoba s invaliditetom u Karlovačkoj županiji pod nazivom „Doprinos udruga osoba s invaliditetom u ublažavanju posljedica kriznih situacija u 2020. i 2021. godini“. Uz predsjednike i predsjednice udruga osoba s invaliditetom, predstavnike ustanova i institucija konferenciji prisustvuju i zamjenica županice Vesna Hajsan Dolinar, karlovački gradonačelnik Damir Mandić i ozaljska gradonačelnica Lidija Bošnjak.

U našoj županiji živi preko 17 tisuća osoba s invaliditetom. Svaka od njih u određenoj mjeri treba podršku u ostvarivanju svojih ljudskih i građanskih prava na dostojanstven i kvalitetan život. U tome im prvenstveno podršku pružaju članovi obitelji, a potom i pružatelji usluga iz različitih sektora koji se već 13 godina okupljaju na ovoj konferenciji.

Organizatori konferencije zahvalili su se Gradu Karlovcu koji već 13 godina osigurava sredstva za obilježavanje Međunarodnog dana osoba s invaliditetom.

Ovogodišnja konferencija zbog poštivanja epidemioloških mjera održava se u bitno kraćem obimu nego što je to bilo prethodnih godina. Sudionicima je prezentiran  videomaterijal koji prikazuje doprinos udruga osoba s invaliditetom u ublažavanju posljedica kriznih situacija u 2020. i 2021. godini. Uz to prikazan je i kratki edukativni spot kojeg su zajedno pripremili PU karlovačka i Savez udruga osoba s invaliditetom  Karlovačke županije sa stručnim suradnicima iz udruga članica.

Govorit ćemo o na našim iskustvima koje smo imali u protekle dvije godine u kriznim situacijama covida i potresa. U biti naglasak je na tome koliko osobe iz udruga osoba s invaliditetom mogu učiniti i za svoje članove i za druge članove naše zajednice. Udruge civilnog društva su inače prilagodljive i inovativne su u pronalasku rješenja, odnosno život i situacija kao i potreba ih tjeraju na to. U protekle dvije godine u vrijeme pandemije i potresa, nijednog dana nije se dogodilo da su udruge osoba s invaliditetom prestale pružati svoje usluge svojim korisnicima. Prije svega tu mislim na osobne asistente, na videće pratioce slijepe,  na tumače znakovnog jezika za gluhe, na administraciju, na tehničku potporu itd. Unatoč svim tim preprekama, sve se odvijalo  kao da ih i nema, rekla nam je prije početka konferencije predsjednica Saveza udruga osoba s invaliditetom  Karlovačke županije Blaženka Presečan.

U svoje osobno ime i u ime Saveza koji broji 18 članica – udruga svim osobama s invaliditetom čestitala je današnji dan te im poželjela puno uspjeha u radu i svakodnevnom življenju.

Foto: M. Stojaković