Obilježava se Dan crvenih haljina

VIŠE IZ RUBRIKE

    Prvog petka u mjesecu veljači obilježava se Dan crvenih haljina. Akcija je to kojom se želi razviti svijest o moždanom udaru kod žena, poučiti ih da prepoznaju simptome, ali i da promjene neke životne navike.

    -Žene su zastupljene dvostruko više u obolijevanju od muškaraca. Zna se da je moždani udar vodeći uzrok invaliditeta i smrtnosti u razvijenom društvu. Današnji dan je podizanje svjesnosti o čimbenicima rizika i metodama prevencije moždanog udara u populaciji. Razvojem osuvremenjenih smjernica i  pristupa liječenju  počelo se puno više raditi na trombolizi, a sada i na trombektomiji, ukoliko pacijenti dođu u vremenskom roku od tri do šest sati. Time se podigla kvaliteta usluge zbrinjavanja moždanog udara i prevenira se invaliditet, odnosno brži oporavak kako bi se prije vratili na svoje radno mjesto. Kroz Odjel neurologije u našoj bolnici godišnje bude hospitalizirano oko 800 bolesnika. 50 posto od toga su osobe koje zahtijevaju akutno liječenje zbog poremećaja cirkulacije kroz moždane krvne žile, rekao nam je neurolog u karlovačkoj bolnici dr. Ervin Jančić.

    Inner Wheel Club Karlovac organizirao je i predavanje posvećeno  upravo ovoj temi.

    Pridružili su se dužnosnici i djelatnici Karlovačke županije  koji su odjenuli crvenu odjeću kako bi svojim primjerom dali doprinos ovoj akciji kojom se potiče svjesnost opasnosti od moždanog udara kod žena.

    (m.m.)