Panel o internetskom nasiju nad djecom

O nasilju ne treba šutjeti, a zlostavljače treba prijaviti

VIŠE IZ RUBRIKE

stop nasilju

Nasilje događa i u „stvarnom“ životu, ali više je toga na društvenim mrežama, mišljenja je osmašica Petra

Panel rasprava o nasilju nad djecom putem interneta održana je danas u Velikoj gradskoj vijećnici. Raspravu je organizirala Karlovačka županija u povodu Svjetskog dana prevencije zlostavljanja djece koji se obilježava 19. studenog.

Između ostalih jedna od panelistica bila je policijska službenica PU karlovačke za nadzor, planiranje i prevenciju Anita Gračan. U svom poslu puno radi upravo s djecom i mladima, jer problemi nasilja sve su rašireniji.

-Nažalost u današnje vrijeme, novih i modernih tehnologija sve više su mladi i djeca na internetu. Samim tim postoje i određene opasnosti na koje im mi kroz ovakve edukacije i razgovor nastojimo ukazati kao i kako se zaštititi te koje su pozitivne, a koje su negativne strane društvenih mreža. Moram reći da mladi baš nisu dobro upoznati s time. Zapravo mnogi u tome uopće ne vide opasnost. Vide to kao igru, šalu, zafrkanciju… Krene slanjem određenih fotografija, ružnim i negativnim komentarima koji izazivaju itekakve posljedice. Ovom prilikom bi pozvala djecu i mlade da reagiraju na svaki oblik nasilja putem društvenih mreža, da to prijave i spriječe. Zlostavljaču treba reći ne!, poručila je Gračan.

Sudjelovala je i pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić koja je ukazala da ne postoji dovoljno pokazatelja o raširenosti ovakve vrste nasilja, osobito kad je u pitanju rodno uvjetovano nasilje. Također ne postoji niti dovoljno razrađen zakonski okvir i sudska praksa.

-Bez obzira radi li se rodno uvjetovanom nasilju ili nekom drugom obliku nasilja trebamo sustavno raditi na prevenciji. Upravo ovakva kampanja i ovakve otvorene panel rasprave koje uključuju širu javnost i mlade ljude može nam osvijestiti o kakvom problemu se radi i na taj način educirat mlade ljude o svim opasnostima koje im prijete sa društvenih mreža. Rasprava pomaže i u tome na koji način educirati nastavnički kadar i roditelje, a posebice djevojčice. One su vrlo često meta i trgovine ljudima, prostituciji i drugim oblicima seksualnog nasilja, naglasila je Ljubičić.

Panelistice su bile i psihologinja Davorka Bišćan Andraši iz Opće bolnice Karlovac i odvjetnica Maja Salopek.

Svoja iskustva i prijedloge rješenja ovog problema iznijeli su učenici srednjih škola te učenici 7. i 8. razreda osnovnih škola grada Karlovca.

-Nisam nikad doživio nasilje preko društvenih mreža ni netko od mojih prijatelja koliko znam. No, vidio sam i čitao dosta o tome. Sve više je toga i trebalo bi to promijeniti, jer ako se tako nastavi neće dobro završiti, rekao je Noa, učenik osmog razreda OŠ Braća Seljan. Dodao je da ono što počne uvredama pretvori se ubrzo u psihičko pa i fizičko nasilje, a to ponekad može završiti i kobno.

Njegova vršnjakinja Petra iz OŠ Grabrik kazala je da društvene mreže na određeni način pružaju zaštitu zlostavljačima.

-Moji prijatelji su se susreli s tim i zamolili su me za pomoć. Nije ugodno kad netko postane meta. Iako se to nasilje događa i u „stvarnom“ životu, više je toga na društvenim mrežama, jer onaj tko te vrijeđa zna da mu u tom trenutku ne možeš napraviti ništa, a ti se osjećaš bespomoćno.

Na pitanje od koga bi zatražili pomoć ukoliko bi se našli u ovakvoj situaciji Noa i Petra kazali su da bi se obratili roditeljima i policiji, ali i razrednicima i školskim stručnim službama.

Sudionike su pozdravili gradonačelnik Damir Mandić i županica Martina Furdek Hajdin, te saborska zastupnica Nada Murganić, a njihova je poruka mladima da o nasilju ne šute.