Politička platforma Umirovljenici zajedno

O Nacionalnom programu razvoja palijativne skrbi

VIŠE IZ RUBRIKE

  Za kvalitetniju palijativnu skrb

  Nacionalni program razvoja palijativne skrbi bila je tema današnje, završne konferencije za novinare koalicije Umirovljenici zajedno u VII. zbornoj jedinici.

  -Za tri tjedna (11. svibnja)  po prvi put će se u Hrvatskoj obilježiti Nacionalni dan palijativne skrbi, a pošto palijativna skrb nije „privlačna“ tema ni medijski općenito, bit će zanimljivo vidjeti koliko će se uopće popratiti i pomoći da se konačno donese „Nacionalni program razvoja palijativne skrbi“.  Posljednji je bio usvojen 2017. godine na razdoblje do 2020. godine.

  U Hrvatskoj je u  svakom trenutku između 25.000 i 55.000 oboljelih od malignih bolesti, teških bolesti srca, pluća i bubrega, neuroloških bolesti i drugih bolesti koje ne reagiraju na liječenje.

  Na Razvojnom se programu u Ministarstvu zdravstva radi i on bi trebao biti usvojen ove godine, ali dokument koliko god je važan, ne znači ništa dok ne zaživi, dok ne dobijemo visoko funkcionalan multidisciplinaran pristup zbrinjavanja fizičkih, socijalnih, psiholoških, pa i duhovnih potreba umirućih ljudi, kao i onih s kroničnim zdravstvenim problemima, zbog kojih trebaju učinkovitu i raznoliku pomoć i njegu.

  A tako dugo dok je u Hrvatskom saboru jedan ili ni jedan saborski zastupnik zadužen i posvećen rješavanju problema starijih građana, na koje se na žalost mahom odnosi i pitanje palijativne skrbi, tako dugo nikakvi dokumenti neće zaživjeti.

  Mi u platformi Umirovljenici zajedno u ovoj smo kampanji za izbor zastupnika u Hrvatski sabor naglasak stavili na prve tri prioritetne točke programa, zbog iskorjenjivanja siromaštva, ali završnom se konferencijom obraćamo svim obiteljima koje su prošle ili prolaze kroz pakao brige o umirućim ukućanima ili onima s kroničnim bolestima, za koje trebaju pomoć.

  Budemo li mi Umirovljenici zajedno imali dovoljno ruku u Saboru, bili s vladajućima ili s oporbom, neumorno ćemo se zalagati za povećanje mobilnih timova, broja kreveta i koordinatora pružanja usluga u kući, transporta, za pribavljanje pomagala, pa i za dovoljno volontera.

  Kada jednom palijativne pacijente i njihove obitelji upoznamo s njihovim pravima, da im se mora osigurati 24-satna dostupnost službi kod kuće, više se neće moći ignorirati činjenica da svakodnevno tisuće ljudi i njihove obitelji pate u tišini iza svojih zidova.

  Nacionalni dan palijativne skrbi ukazat će 11. svibnja na važnost uspostave i održivosti tog sustava, ali i da Hrvatska nema ni Nacionalni program razvoja palijativne skrbi, jer je posljednji bio usvojen za razdoblje do 2020. godine.

  Dajte nam na izborima u srijedu povjerenje za ulazak u Sabor, koji je zakonodavno tijelo, da stvorimo i zakonske odredbe i novce i stvarne pretpostavke za unapređenje kvalitete života pacijenata suočenih sa uznapredovalom neizlječivom bolešću. Učinkovita je palijativna skrb neizmjerno važna i u smislu kvalitete života svih članova obitelji palijativnih pacijenata.

  Prema podacima iz prošlog kvartala u Hrvatskoj su samo 363 tzv. palijativna kreveta, imamo dva hospicija, u Rijeci i Splitu, ukupno manje od 600 postelja. Plan je da se formira tisuću novih kreveta, 42 nova mobilna tima i 47 koordinatora. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li nuditi usluge i u dane vikenda, te u smjenama - za palijativnu njegu kod kuće, jer sada je ona ograničena samo na radne dane. Palijativnim je pacijentima pomoć potrebna stalno, a dužina života i kvaliteta života ovisi im upravo o funkcioniranju tog sustava, poručila je Vesna Horvat, nositeljica koalicijske liste br. 16. u VII. izbornoj jedinici koalicije Umirovljenici zajedno.